Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČNB stáhla kalhoty před brodem, my se namočíme

  Protismyslným snížením úroků v předvečer světové krize vysřílela prach zbůhdarma. Co bude dělat teď, když komerční úroky porostou? Chystejme peníze, tu hostinu zaplatíme.

 

28. července, tedy dávno před vyhrocením krize jsem napsal: „Když si k tomu připočteme, že z Ameriky se šíří finanční krize, neznamená to nic jiného, než úbytek peněz, směřovaných do úvěrů a půjček, tedy zhoršení dostupnosti úvěrů doprovázené jejich odpovídajícím zdražováním. A to jsem ještě nezmínil, že akcie, jakožto konkurenční cíl investic, obecně zažívají špatné časy."

Nikdo ještě netušil jak dramatické to bude, až to praskne. Jasná ale byla fundamentální podstata, kdy v USA se mnoho let hodovalo na dluh. Žádný hostinský nebude dávat na sekyru neomezeně dlouho. Stačilo připočíst válečné výdaje a průšvih, který měli naši špičkově placení odborníci v ČNB předvídat, byl na světě.

Kdo tu žranici zaplatí? No samozřejmě, když pán sklouzne, sedlák si za něj nohu zláme. V dnešním globalizovaném světě to nebudou původci, kteří mají své nemravné výdělky již dobře kapitalizované, ale střadatelé na celém světě. Některé banky, které mají v portfóliu bezcenné americké finanční produkty, zavřou krám a nad vklady nebožáků, kteří s hostinou neměli nic společného, se zavře voda. Ti, co ztratí přímo na akciích fondů, které jim banky vnucovaly, jsou druhou - ale již částečně spoluodpovědnou - kategorií (za naivitu se platí).

U nás to doufejme nebude v bankovním sektoru tak zlé. Částečně proto, že jsme nedávno všichni dluhy bank už jednou zaplatili. A važme si hlavně koruny, ta nás od největších průšvihů částečně izoluje. Přesto náklady se přenesou i na nás. Nepochybuji například, že banky budou mít snahu kompenzovat své ztráty zvýšenými bankovními poplatky.

Ale hlavní bude úrokový diferenciál. ČNB ráda vystavuje na odiv svou „holubičí" tvář. Jinými slovy, úroky drží nízko. Znamená to jediné, že po započtení inflace reálná kupní síla peněz klesá. Dne 2. září jsem napsal: „Dal jsem si práci a spočítal jsem prostřednictvím diskontní sazby, jak nám od roku 1989 ČNB kompenzuje inflaci. Složeným úrokováním od roku 1990 jsem se dostal cca na 289%." Takže za tisíc korun z roku 1989 byste měli 3.890 korun dnes. Už víte, kdo ty reformy zaplatil? A to jste ani nemuseli přijít o peníze v nějakých pochybných bankách, kampeličkách, fondech, investičních společnostech a pyramidových podvodech.

A teď si s tím dejte dohromady, že ČNB 7. srpna, tedy více než měsíc před propuknutím krize, snížila úrokové sazby tak, že jsme byli 0,75 procentních bodů pod eurozónou, kde byl růst HDP i inflace nižší než u nás. To unamená, že zatímco v EU úroky inflaci kompenzovaly, u nás tradičně nikoliv a navíc v srpnu ČNB ty nůžky ještě protismyslně rozevřela. Hned mě napadá asociace o stříhaných ovcích.

Proč to všechno ČNB dělá? Podlehla lobbingu vývozců, zejména nadnárodních korporací v čele s VW. Měli jsme to být my všichni, co jim pomůžeme prodloužit hostinu, když už se začaly ukazovat známky recese. Sváděli to na drahou korunu. Ale kurz koruny je dán důvěrou investorů, ne přáním exportérů. A ČNB má ze zákona hlídat inflaci, tedy dbát o kupní sílu našich peněz, nikoliv se montovat - navíc protismyslně - do ceny peněz a tím naši reálnou kupní sílu - zejména úspor - snižovat.

Současná krize přistihla ČNB při činu. Prach byl vystřílen nadarmo předem. Další snižování úroků by bylo šílenstvím a vrcholem arogance vůči občanům. Těm totiž jako důsledek krize zdraží a znepřístupní se úvěry. Koruna má i tak předpoklad posilovat, takže celé srpnové intervence ČNB vyzní jako plácnutí do vody, což jsem předvídal. O měsíc to prodloužilo agónii, kdy se sice Titanic potápěl, ale na palubě ještě nesměle exportéři tančili za peníze lidí z podpalubí.

Kdyby teď ČNB opět chtěla snížit úroky, tak vězte, že už by to nebyla úlitba jen domácím exportérům, ale příspěvek k úhradě americké žranice, na níž jsme se nepodíleli.

Nejvíce teď budou vřískat automobilky, tradičně v čele s VW. A Hyundai nám byl čert dlužen. Jenom hlupáci ve vládě mohli dopustit takový příliv montoven, navíc s jednostranným zaměřením převážně do automobilového průmyslu. Ale o tom jsem už také psal. Jenže teď se to v krizi projeví v plné nahotě tím, že poklesne odbyt na základě nižší poptávky, jak už to zejména u automobilů v horších časech bývá. Češi měli na víc, než dělat u pásu levnou pracovní sílu, stále máme slušnou vzdělanost, improvizační schopnosti a tvůrčí invenci. Ono by se to ukázalo ještě před krizí, jenže to by nesměl stát do toho zasahovat investičními pobídkami a ČNB srážením koruny. Vyvolalo by to žádoucí tlak na dřívější - tak jako tak nevyhnutelnou - restrukturalizaci, upřednostňující vyšší přidanou hodnotu, technologie, výzkum, vývoj, služby a třeba opravy památek v zájmu turistického ruchu.

A my z Frýdku - Místku bychom místo zdevastované přírody a přetížené dopravy mohli mít krásné panorama na Beskydy.

PS Článek jsem napsal ještě předtím, než americký FED napumpoval do ekonomiky miliardy dolarů. Zdánlivě krizi odvrátil. Jenže stát může "natisknout" kolik peněz chce, a tím ještě fundamentální důvody neodstraní, naopak je skryje a přenese do budoucna. Časovaná bomba stále tiká a bylo by naivní se vrátit k hostině na dluh. Navíc nám do té tržní ekonomiky začaly nějak pronikat sosialistické praktiky státních zásahů. Je tomu tak proto, že se to momentálně hodí bohatým původcům, kteří ztratili pud sebekontroly. Stále platí, že i u nás musí "zdražit" peníze, tj. vzrůst úroky, aby krize - byť v čase rozložená - nezůstala jen na bedrech inflací okrádaných občanů a aby ekonomika prošla výše nastíněnou, i když bolestnou - restrukturalizací. Bez toho, že exportérům bude nějakou dobu ouzko, tu podstatu problémů řešit nelze. Kdo včas nastartuje nezbytné kvalitativní změny a přežije, bude teprve za vodou.

Autor: Dušan Streit | pondělí 22.9.2008 9:20 | karma článku: 24,60 | přečteno: 1819x
  • Další články autora

Dušan Streit

Může zákeřný lhář Pavel Machaček beztrestně pomlouvat?

Jeho chování a podlé lži už překračují míru, co si musím nechat od nějakého zakomplexovaného rýpala líbit. Překračuje to už únosnou hranici a je to na hraně trestného činu pomluvy.

25.2.2014 v 11:42 | Karma: 5,77 | Přečteno: 829x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Cenzoři na blozích iDnes, děláte to špatně

Za „užitečného idiota“, sračku nebo prdel - výmaz, za sprostou pomluvu nebo podlou urážku - nic. Útoky „ad hominem“ na autora nevadí. Nebere se v úvahu kontext tvrdší odpovědi, jsou ponechávány provokace nebo vyložený stalking, ale odpověď autora ve stylu, „jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“, je zcenzurována.

24.2.2014 v 15:29 | Karma: 7,23 | Přečteno: 1484x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Vyrůstají stále noví hlupáci

Ani za komunistů nebyli jen prospěcháři a šíbři. Kromě mlčící - nebo umlčené - většiny však se režim opíral také o zapálené komunisty a svazáky, kteří tu pokryteckou a utopickou ideologii nadšeně „žrali“. To oni dělali stafáž tomu marasmu.

24.2.2014 v 14:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 2953x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Tymošenková prezidentkou? Výsměch právu, idejím i mrtvým

Čeho Ukrajina dosáhla? Místo zloděje Janukoviče chce být prezidentkou mega zlodějka Tymošenková. Stojí ten rozbitý Kyjev, rozvrácený stát a desítky obětí za to? Stane se Ukrajina součástí západní civilizace? Zlepší se ekonomická situace obyčejných lidí?

23.2.2014 v 20:21 | Karma: 47,69 | Přečteno: 19614x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Je naprosto jasné, která strana rozpoutala ukrajinské peklo

Dnes budu stručný. Je tak průzračné, kdo vyvolal a je zodpovědný za masakry na Ukrajině, že pokud to někdo nechápe nebo nechce chápat, tak zaslepenost je tím nejshovívavějším hodnocením.

21.2.2014 v 10:04 | Karma: 41,70 | Přečteno: 4169x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...