Zmizení náměstí

Iluzionistické kousky kouzelníka Davida Copperfielda, jenž před zraky diváků nechá zmizet třeba letadlo nebo vlak, mohou být inspirativní i ve stavebnictví.

Existují významná historická místa ve městech, kde chybí po vybourání nějaké domy, ale lidé, kteří se o tento problém zajímají, se rozdělí na zastánce nové dostavby pro dotyčnou proluku a naopak na její odpůrce, kteří ji odmítají. A vedou mezi sebou spor. Co tedy v takovém případě, dostavět nebo nedostavět? Nabízí se řešení, které by do určité míry mohlo vyjít vstříc všem. Milovníkům historie i modernosti, také těm, kteří již nechtějí nic stavět a dokonce i těm, kteří čekají na super dílo 21.století. Tedy postavit domy, které by se do toho místa hodily a v určitou denní dobu nebo na objednávku je nechávat na krátko zmizet a zase navracet zpátky.

Zcela nové stavební technologie (bez použití nějakých mlžných plynů), které by vytvořily iluzi zmizení domů nebo i třeba celého náměstí s lidmi na něm. Avšak jen jako klam, nikoli skutečně. Americký kouzelník D.Copperfield tady již položil základy k takovým technologiím proměn a my bychom mohli na jeho dílo navázat a dále je rozvíjet. Našlo by si to vhodné uplatnění i tam, kde je třeba něco pohledově odstranit, aniž by to bylo nutné bourat.

Postupné fáze mizení:

Stav téměř ničeho.

A stav ničeho.

-

Autor: Jiří Stratil | úterý 30.1.2018 8:57 | karma článku: 8,82 | přečteno: 280x