Zajímavost ze staré Prahy

Toto je první známá fotografie Nobileho křídla Staroměstské radnice z r.1856. Je na ní ještě Krocínova kašna, která byla ze Staroměstského náměstí odstraněna pro havarijní stav v r.1862.

Radniční křídlo bylo postaveno v letech 1838-1841, ještě s přestavbou hlavního průčelí do náměstí v letech 1847-1848. Zároveň je to jedna z nejstarších fotografií Prahy.

Východní průčelí Staroměstské radnice v Praze, 1856, autor Andreas Groll (1812-1872), Wikimedia commons, volné dílo.

(pozn.: upravená kvalita původního snímku)

Vzácná fotografie Krocínovy kašny (detail z předchozí foto).

  A takto nakonec dopadla (vlastní fotograf 1990).

Má Staroměstská radnice v takto tristní podobě již zůstat? Kdo hájí nebo je mu lhostejný tento zneuctěný architektonický stav budovy si neváží historických kulturních hodnot Staroměstského náměstí. 

Nobileho radnice nebyla urbanisticko-architektonickým přínosem SN, proto již nemůže být obnovena. Současný stav vybourané proluky ale také není trvalým řešením a čeká na svoje nové stavebně-funkční zhodnocení, na kulturní úrovni ostatní zástavby rynku.

Obhajovat proluku jako již trvalou součást rozšířeného prostoru náměstí je projevem nekulturnosti, zvyku, strachu z jakékoliv nové stavby a samozřejmě i neodbornosti.

Prostor SN je historicky stavebně definovaný a nemůže být takto rozšířen o násilně vzniklou proluku, po vybourání jeho téměř celé jedné strany. Navíc odkrytá původně dvorní průčelí budov nemají kulturně-reprezentační úroveň hlavních průčelí budov zástavby náměstí.  

-   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Stratil | pondělí 2.4.2018 9:12 | karma článku: 13,40 | přečteno: 487x