Teror art

Vývoj uměleckých směrů a umění nabývá až děsivých podob. Např. tzv. Graffiti, tj. výtvarní umělci, kteří od 80.let bez rozpaku posprejují svými primitivními, často vulgárními a nekulturními znaky kde co: zdi, vagóny vlaků atd.

Dále pak třeba noční tvůrci velkých obrazců v obilí, kteří si svou trestnou činnost poškozování cizího majetku nazvali "Land art". Přitom mnohé obrazce či piktogramy jsou tak ornamentálně složité a zároveň perfektně provedené, že vyvolávají pochybnosti o jejich autorství za nočních podmínek. A navíc lidmi takových charakterů?  Jde tedy o projevy zvráceného umění, uplatňovaného ve špatném směru. 

Dnes se často skloňuje pojem "terorismus", který pojednává také o protestních ničivých akcích, ovšem daleko hrůznější náplně. Bývají to útoky nejrůznějšími zbraněmi: např. výbušnými, střelnými, chemickými nebo i dopravními prostředky. Motiv činů je různý, většinou jde o krajní případy nesouhlasu a protestu proti někomu, proti něčemu, za účelem co největšího poškození dotyčného.

Umění se v posledních desetiletích dostává často do rukou zvrácenosti, zvrhlosti a dokonce i zločinu. Morbidní, záměrně anti-umělecké projevy, dnes již běžně oficiálně představované či vystavované, se stávají součástí našeho života. A dokonce i ty fyzicky škodlivé! Člověka napadne, jestli ten ničivý terorismus vývoj nakonec také nedonese a nezařadí mezi "umělecké" projevy a nedá mu v určité stylizaci oficiální pojmenování třeba "teror art". Vždyť dělat pravé umění je již zastaralé a přežité, dnes je to o obrácených směrech a hodnotách. To jsou ale ty krajnosti, vedle toho tady i navzdory takovým tendencím dále probíhá vývoj dobré kultury pro slušné lidi.

 

Autor: Jiří Stratil | sobota 23.7.2016 9:14 | karma článku: 16,55 | přečteno: 365x