Tajemství zázraku na Staroměstském náměstí III

Je zakleté do středověku svého vzniku a do všech pozdějších dob, které je utvářely. Proto i rozluštění záhady proluky jeho západní strany je tak náročné.

Žádný zjednodušený model řešení neexistuje, a proto všichni ti, kteří takto mysleli a pracovali, se nutně dostali do omylu.

Vytvořily se tu složité průniky všech dobových idejí, v přirovnání třeba k nějakému komplikovanému matematickému výpočtu o řadě neznámých. Nejdříve je nutno dosadit do vzorce známé a potom vypočítat výsledek.

Ty neznámé tady nejsou zase tak neznámé, neboť byly ideami svých dob, jen dnes již jimi nejsou. Můžeme se ale do jisté míry opět s nimi sejít a pochopit je. Ty jejich průniky potom dávají dohromady ideje nové, v nichž figurují také myšlenky naše.

Dále je potřeba vytvořit ten "výpočtový vzorec" pro dosazení těch nově poznaných neznámých a formulovat konkrétní stavební podobu proluky. Samozřejmě se nejedná pouze o matematiku, ale především o rozum a umělecký cit.

Románské domy a kostel sv.Mikuláše, věž Staroměstské radnice a její východní křídlo již gotické, 2.pol.14.století (kresba Ing.arch.M.Brix).

 Renesanční a barokní přestavby budov, Ludvík Kohl, olej, před rokem 1784.

 Přestavba radničního křídla z let 1784-87, Vincenc Morstadt, grafika, 1825.

Proluka po zbourání radničního křídla a sousedních dvou domů pro vybudování nové velké budovy v r.1838, Josef Koruna, olej (Srdce města, URM Praha, 2008).

Pozn.: všechna malířská a grafická vyobrazení zkreslují realitu staveb.

 Nobileho radnice z 1.pol.19.století, foto z 2.pol.(-).

Po zaústění nové Pařížské třídy do SN, s přestavbou barokního rohového domu jeho severní strany (1896-97) a po vybourání Krenova domu před kostelem (1901). Foto (-).

Zašifrované místo působením idejí doby románské, gotické, renesanční, barokní a neobarokní, v pohledu doby naší, čeká na svoje rozluštění novou dostavbou. Foto (-).

-

Autor: Jiří Stratil | neděle 10.12.2017 9:41 | karma článku: 9,82 | přečteno: 413x