Tajemství dostavby Staroměstského náměstí

Dobrý nápad řešení proluky po všech stránkách, názorová přesvědčenost, nezlomnost a vytrvalost v jeho prosazování. 

Nestačí jen vytvořit kvalitní věc, tady je zapotřebí ještě mnohem více, neboť je zde, díky nafouklé představě o jakémsi "nadúkolu", srážen a ponižován každý nápad. To je důsledek těch devíti omylných architektonických soutěží 20.století a dlouhého čekání na řešení, které do problému zatáhly širokou odbornou i laickou veřejnost. A mnohý občan z těch, kteří si přejí dostavbu, nyní čeká na "zázrak" něčeho fantastického, což pochopitelně nesplní žádný reálný návrh. Nikdo z nich nemá jasnou představu jak by dostavba měla vypadat, ale téměř každý si myslí, že to musí být něco, co ohromí svou nevídaností, unikátností a novostí. 

Zahleděni tak do nereálných "bublin" a fantaz-magorií pak přehlížejí a nechápou i dobrou práci, která poctivě reaguje na všechny důležité aspekty úkolu a vytváří adekvátní architektonickou úroveň ke stávající historické zástavbě náměstí. Cílem je doplnit proluku reálně a hodnotně, ne..."šíleně".

Proto zde nestačí jen vytvořit, ale navíc vytrvale také přesvědčovat a prosazovat. Ten složitý problém a dlouhodobá neúspěšnost architektů udělaly nakonec z věci "strašáka", chiméru, které možnost dostavby ještě více zkomplikovaly. Vznikl tady rovněž jakýsi komplex z nedostatečnosti současné architektury řešit tento úkol, a proto jakýkoliv i nový tvůrčí návrat k historickým slohům je odmítán. Čeká se tak do nekonečna na nějakého "génia" naší doby, ovšem jen v nereálných představách, takže marně.

Problém je v podstatě vymezen a již i vyřešen, proto je možné hovořit objektivněji o tom, co jej představuje i přesahuje do neřešitelných rovin.

Nyní je to otázkou návratu těchto vybočených vizí a fantazií do normálních kolejí života a do skutečných potřeb Staroměstského náměstí. 

-

Autor: Jiří Stratil | středa 13.12.2017 9:58 | karma článku: 7,85 | přečteno: 309x