Staro-moderní a novo-moderní našeptávač

Proč se tolik dřete, proč se tolik učíte? Osvoboďte se přece, buďte sami sebou, buďte moderní. Ty staré kánony, ty archetypy, paradigmata, odhoďte je a vyjádřete se po svém. 

Hledejte hned svůj vlastní výraz, ty staré školy, mučírna, pryč s nimi. Dělejte co vás napadne, nějaká ta technika se posbírá časem. Dnes již může být umělců mnohem víc jako dříve. Zkuste to také, již žádná dřina, jen radost z tvůrčí práce. Pohleďte na své vzory. 

 A ozval se také novo-moderní našeptávač. Učte se a dřete, jedině to vám může přinést skutečnou radost z tvůrčí práce. To, že jste se něco naučili, a že jste tomu potom dokázali vtisknout i vlastní výraz, vnést vlastní nápad a vytvořit očistnou hodnotu. Neposlouchejte ty ďábelské našeptávače, radí vám špatně. Umění není pro lajdáky a podvodníky, ale pro poctivé pracovníky. Klidně studujte dál ty staré kánony, učte se od starých mistrů a přitom myslete i na sebe. Experimentujte, ale smysluplně a hledejte kontinuitu s těmi, kteří něco dokázali vytvořit. Napodobujte, kopírujte, ale jen studijně a přitom pracujte na své vlastní osobitosti.

 

Autor: Jiří Stratil | středa 29.7.2015 7:56 | karma článku: 9,38 | přečteno: 336x