Spojení s vesmírem

Odpradávna se lidé setkávají na zemi s různými obrazci, znaky či symboly, které si nedokáží vysvětlit jinak, než jako božská znamení nebo komunikační projevy mimozemských civilizací.

Nějaká poselstní z vesmíru to budou, jelikož pro jejich záhadný existenční charakter člověk nenachází vysvětlení v lidských možnostech a schopnostech. Třeba ty ve světě pravidelně se objevující obrazce v obilných lánech či jiných plodinách, jež bývají v nočních hodinách vytvořeny na velkých plochách, ve značné složitosti, přesnosti a nevysvětlitelným způsobem. Pokud existují nějaká svědectví o jejich vzniku, jsou také zcela nejasná a stejně záhadná jako výtvory samy (jen nějaké světelné záblesky apod.). Tyto obrazce se vymykají možnostem vytvoření současnou technikou a technologiemi člověka.

Bývají to i složitá ornamentální a umělecká díla nebo přísně geometrické symbolické útvary. Něco nám patrně sdělují, ale my je bohužel nemůžeme rozluštit a chápat, jen se nám nabízejí určité domněnky.

Pakliže přijmeme variantu vysvětlení, že nám sdělují něco ve smyslu naší špatné cesty a hledají konstruktivní spojení s námi, je třeba se nad tím vážně zamýšlet. Negativních jevů a produktů naší civilizace je tu dost.

Já pracuji v oblasti architektury a vidím probíhající sestupný trend kulturního vývoje ve společnosti. Zpochybňování a znevažování kulturně-etických hodnot a všudypřítomná komercializace. Vývoj je alarmující a není dobré jen pasívně přihlížet s tím, že já s tím nic nesvedu a nechat se pohodlně unášet proudem. Pozitivní a přínosný projev může být v každé maličkosti, podle vlastních možností a schopností. I konstruktivní myšlenka a dobrá vůle již něco znamená. Nebo i podpora něčeho, co v toto smyslu tvoří. I náš úpadek může být příčinou symbolického varování z vesmíru a snahy navázat s námi spojení.

Na přiložených obrázcích je vlastní návrh na přestavbu pláště budovy Nové scény ND, návrh nového křídla Staroměstské radnice, studie budovy menšího obchodního domu a barevné řešení fasády historického domu.

Autor: Jiří Stratil | úterý 23.9.2014 12:58 | karma článku: 9,69 | přečteno: 506x