Soutěže pro soutěže

Ty o dostavbě Staroměstské radnice by měly napomoci dořešení problému tohoto náměstí, ale jak to tak vypadá, budou tu jen tak samy pro sebe.

Vždy plné očekávání, že již konečně!, ale nakonec končící jen dalším fiaskem, a to i tehdy, pokud se objeví dokonce i dobrý a vhodný návrh pro dostavbu. Nikdy však nebude tak dobrý, aby uspokojil každého, a proto bude umlčen těmi, kteří očekávají ještě "mnohem více". To, že to ale očekávají z kulturního pohledu, ze kterého zde nikdy nic takového vzejít nemůže, to již nevědí. A tam, kde to dobré skutečně je, tam to nevidí nebo nechtějí vidět.

Ale většina je většina a již to není o stavění domů na Staroměstském náměstí jak to bylo kdysi, bez soutěžení. Ale pohleďme na tu rozmanitost pěkných domů, které ti naši předkové dokázali takto postavit.

Na dostavbu Staroměstské radnice proběhlo již 9.soutěží během 20.století a všechny zkrachovaly na omylnosti soutěžních zadavatelů a bezradnosti soutěžících. Tak těžký je to úkol. Ale budou se architekti stále jen soutěžně hubit? Toto již není cesta k cíli, ale způsob jak cíle nikdy nedosáhnout. Příliš mnoho zájmů, které jdou proti sobě a neuznávají se. Soutěže pro soutěže, ale co to stojí práce, času a peněz. Marné volání všech a žádné dovolání.

-

Soutěžit, soutěžit a soutěžit,

vždyť o to tady přece jde.

Zlato, stříbro i bronz vytěžit,

a stavět se nic nebude.

-

Že s poctivostí nejdál dojdeš?,

ano, to kdysi bejvávalo.

Dnes však zvítězí lež,

a dobré je vždy málo.

-

Zdroj: publikace Srdce města, URM Praha, 2008.

-

V perexu: návrh J.Gočára, soutěž 1909 (Srdce města, URM Praha, 2008).

Autor: Jiří Stratil | pátek 9.3.2018 9:07 | karma článku: 5,65 | přečteno: 181x