Proč dostavět Staroměstské náměstí?

Po tolika neúspěšných pokusech o navrácení zničené zástavby západní straně Staroměstského náměstí a navíc po tak dlouhé existenci proluky po odstraněném křídle Nobileho radnice, se názory na tento problém rozrůznily.

Mnozí občané si na tento otevřený prostor proluky zvykli a uvítali zde náhradní řešení parčíkovou úpravou. Jedná se vesměs o laické názory, které nevnímají a nechápou širší problematiku urbanismu, architektury a vůbec kultury tohoto místa.

Převládá ovšem odborný názor proluku opět dostavět, ale nově, neboť všechny historické podoby zástavby této části SN jsou již do dnešní situace nevratné. Především kostel sv.Mikuláše se stal pohledovou součástí náměstí a je zde také Pařížská třída.

Prostor proluky nebyl takto projektován k rynku a tudíž k němu nemá žádnou urbanistickou vazbu. Není součástí SN a poškozuje jeho kulturní obraz. Urbanistický vztah mezi vysunutým jižním křídlem Staroměstské radnice s torzem Nobileho křídla - s natočeným průčelím kostela sv.Mikuláše - je nelogický a ideově kolizní. Dalším negativním jevem je zde odkryté nevzhledné zadní průčelí Staroměstské radnice a taktéž dvorní průčelí menších domů, rámujících proluku. Vložený parčík je jen dočasnou úpravou prostoru, nemající v tomto případě logiku pro trvalou platnost. Celkově se jedná o neplnohodnotný provizorní stav, čekající na nové stavební dokončení, včetně ploch zeleně.

(-)

Srdce města, URM Praha, 2008.

(-)

(-)

 

Autor: Jiří Stratil | pátek 13.10.2017 7:26 | karma článku: 7,01 | přečteno: 285x