Proč dostavět Staroměstské náměstí? XI

Také proto, aby bylo lépe využito a bylo i z funkčního hlediska přitažlivější pro návštěvníky. Takto jeho proluka nabízí vedle neutěšeného stavebního stavu jen stín stromů provizorní úpravy a stánkový prodej.

Je to situace, odpovídající dočasnému trhovišti, kde se již nejedná o kulturní urbanismus a architekturu místa, ale pouze o drobný stánkový prodej a posezení v parkové úpravě na nepatřičném místě. Jenže tady jsme na Staroměstském náměstí velkých architektonických slohů a významné minulosti. Je to nedůstojný stav, který sem v takové podobě nepatří. Ta proluka je zde stále jen prolukou, ničím jiným není a ani nebude.

Avšak i její současné využití může být do jisté míry součástí mnohem širších funkcí. Vhodná dostavba se postará o variabilní funkční náplň jejích interiérových prostor a ponechané venkovní prostory zase mohou uspokojit návštěvníky, hledající zde odpočinkové posezení ve stínu stromové zeleně a drobné občerstvení. Toto vše je možné skloubit do širšího účelového celku a také odpovídajícím způsobem vyřešit urbanismus a architekturu místa. Jde o to, aby SN bylo v rámci své specifiky plně funkční a nevyvolávalo stálé rozpaky ze svého stavu, který takto nikdo neplánoval.

Lpění na současné podobě západní strany SN je jen jednoúčelové a v tomto případě nevhodné a nepatřičné. Hlavní důvody pro řešení jejího neuspokojivého stavu jsou přehlíženy a ignorovány. Proto takový pohled na problém SN nemůže dosáhnout trvalé platnosti.

  Z publikace Srdce města, URM Praha, 2008.

-

Autor: Jiří Stratil | pátek 10.11.2017 9:18 | karma článku: 6,51 | přečteno: 251x