Proč dostavět Staroměstské náměstí? VIII

Jediným skutečným důvodem, proč se dosud nedostavělo je to, že zde se jedná o přetěžký úkol a nikdo zatím nevytvořil návrh kvalitního a uspokojivého řešení problému.

Po válce nikoho ani nenapadlo nechat tam tu proluku po zničeném křídle Nobileho radnice a již ji znovu nedostavovat. Názory se dělily na zastánce obnovy této budovy a hledatele nové. Proluka byla nehorázná a na Staroměstském náměstí zcela nepřijatelná. Žádné úvahy ji nepodporovaly. Plocha byla jen zatravněna, s vysázenými několika stromy na jejím zadním okraji. To proto, že se čekalo na nové dostavění. Avšak ani čtyři poválečné soutěže nepřinesly dobrý výsledek a tak se čeká dodnes.

Jenže nic se nemá přehánět, ani čekání, neboť někdo začne také uvažovat jinak. Dlouhodobý zvyk na tento současný stav náměstí již mnohdy opomíjí jeho negativní urbanistickou a architektonickou hodnotu a neopak proluku hodnotí jako prostorově přínosnou. Kulturně nevšímavý a dekadentní pohled tu obrací věci naruby a oceňuje nelogická a nepatřičná provizorní řešení jako patřičná a trvalá: parčík s posezením a občerstvením ve vybouraném stavebním prostoru v kolizních urbanistických a architektonických vztazích zdejších stavebních dominant; zbytek Nobileho radnice při věži jako memento z 2.sv.války; nevzhledné, nereprezentativní zadní strany budov proluky.

Vyšší kulturní zájmy ustupují konzumním potřebám, přitom i ty je možné zohlednit v rámci nové dostavby tohoto místa. Takto se potom stává ze "stokrát opakované lži pravda". Problém SN se ale nezměnil, je stále týž a stále čeká na své nové zhodnocení. Staroměstské náměstí je až příliš významné a cenné, než aby zůstalo trvalou připomínkou zrůdnosti války.

A proč? Protože se architektům doposud nepodařilo je důstojně dostavět? Z tohoto důvodu uděláme z poškození SN jeho přednost? Typické příznaky kulturního úpadku dnešní doby!

Jenže již tady možnosti kvalitního stavebního doplnění proluky západní strany Staroměstského náměstí jsou a opět čekají na zpětnou vazbu ke skutečným důvodům pro tento stavební počin.

Foto z konce 40.let. (-)

Foto z 50.let. (-)

Foto ze 60.let. (-)

Autor: Jiří Stratil | pondělí 30.10.2017 7:29 | karma článku: 5,99 | přečteno: 220x