Proč dostavět Staroměstské náměstí? VII

Z jednoho prostého důvodu, protože je krásné, vzácné a unikátní. Důvody ponechat jeho stav jaký je, tedy zničenou západní stranu náměstí s nevzhlednými zadními stranami budov a ruinou Nobileho radnice, jsou nekontinuální.

Náměstí tak ztratilo, ale i získalo, jelikož předchozí stavba velkého křídla Nobileho radnice jeho kulturní obraz snižovala. Vybouraná proluka ale také není tím, co by SN kulturně podporovalo. Je to stavební výpadek a dokonce velkého rozsahu. Ani parčíková úprava nemůže být chápána jako trvalá náhrada původní zástavby.

Otázkou není zda proluku dostavět nebo ponechat, ale jak ji lépe dostavět, v kontinuitě s ostatními stranami rynku. Jakákoliv urbanisticky a architektonicky nekontinuální moderní stavba, ať již jakéhokoliv funkčního významu, nemůže tuto roli splnit. Je to beznadějné úsilí, které nebude nikdy odpovídat na všechny důležité otázky tohoto místa. Především jde o harmonický vztah vůči gotické radniční věži a celému jižnímu křídlu SR a k baroknímu kostelu sv.Mikuláše. Novou dostavbou je právě třeba vyřešit tyto problémy, nikoli je nadále přehlížet.

Kostel již neodmyslitelně patří do obrazu náměstí, tudíž je potřeba jej začlenit i vhodným novým urbanismem a architekturou. Takto zde nemá logické ideové umístění. Dříve byl zcela překryt Krenovým domem (původně románským a později přestavovaným), za kterým byl barokně přestavěn z předchozích historických podob (románská bazilika, gotický, renesanční chrám). Nemusí být proto po dostavbě proluky nutně vidět cele ze všech pohledů z náměstí. Může být ze šikmých pohledů i částečně pohledově překryt. V každém případě ale je potřeba zachovat od něj dostatečný odstup pro plné vyznění jeho architektury z blízkých pohledů, pro které byl také K.I.Dienzenhoferem stavěn.

Zde je nutné zohlednit veškeré kulturně-historické požadavky a podmínky, kladené na tvorbu tohoto mimořádného stavebního celku. Staroměstské náměstí potřebuje nově zcelit, nikoli nově rozbít cizorodým stavebním vstupem.

  (-)

Foto z publikace "Srdce města", URM Praha, 2008.

-

Autor: Jiří Stratil | pondělí 23.10.2017 9:20 | karma článku: 8,04 | přečteno: 377x