Proč dostavět Staroměstské náměstí? VI

Všechny soutěže na přestavbu a po 2.sv.válce na dostavbu zničeného radničního křídla byly z hlediska funkce - na novou budovu Magistrátu hl.m.Prahy.

Velká Nobileho radnice se sem nehodila, urbanisticky i architektonicky škodila celému Staroměstskému náměstí. Rostoucí kapacitní požadavky uplatňované v soutěžích však tuto situaci ještě více zhoršovaly. Nový kolizní urbanistický vztah mezi odkrytým kostelem sv.Mikuláše v rohu náměstí a Staroměstskou radnicí vyvolal také problém a spor o kulturní hodnotu této části SN a byl rovněž vložen k řešení do soutěžních podmínek.

Jednou z hlavních příčin selhání všech pokusů o novou podobu západní strany SN byl prioritní aspekt funkční, v jehož závislosti byl pak aspekt urbanistický a architektonický. Přitom ale bylo požadováno, aby i tyto byly prioritní. Ukázalo se, že v tomto případě takto nelze postupovat, neboť není možné dosáhnout všestranného kvalitnějšího výsledku.

Chceme-li hodnotnější urbanismus a architekturu celého souboru staveb SN, je třeba si stanovit jako prioritní aspekty urbanismu a architektury. Dostavbu pak řešit v těchto vztazích vůči Staroměstské radnici a kostelu sv.Mikuláše i ostatní zástavbě SN. Samozřejmě stavba potřebuje také patřičné využití, které musí být promýšleno souběžně s architekturou. Toto je výjimka dostavby Staroměstského náměstí !

Magistrát hl.m.Prahy má již své budovy na jiných místech Prahy a tudíž se zde bude jednat o jiné stavební funkce. V tomto duchu je třeba přistupovat k problému a počítat s maximálně možným variabilním využitím interiérových prostor. Čím širší bude mít stavba možnosti využití (v rámci své vymezené prostorové kapacity), tím reálnější tento objekt bude. Je třeba vyřešit urbanismus a architekturu v intencích budov SN a ještě ve fázi návrhu dostavbu předložit veřejnosti pro vytvoření možností funkčního obsazení. S případnou realizací pak bude možné počítat na základě dostatečné využitelnosti objektu.

Nelze zde ale nejprve stanovit funkci stavby (dle požadavků investorů) a potom vytvořit její urbanismus a architekturu. Na tomto mimořádném historickém místě to nevede k dobrému výsledku.

Byla zde plánovaná i věznice !!! (-)

-

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Stratil | čtvrtek 19.10.2017 9:48 | karma článku: 8,97 | přečteno: 224x