Proč dostavět Staroměstské náměstí? V

Ve stručnosti bych zde ještě chtěl shrnout hlavní důvody, proč neponechat vybouranou proluku jeho západní strany pouhým "mementem" z 2.sv.války.

Tím "mementem" je pouze zástupně (v podání některých výkladů), neboť soutěže dosud nepřinesly přesvědčivé řešení dostavby.

Potřeba dostavění proluky ale stále zůstává hlavně z těchto důvodů:

Staroměstské náměstí je takto urbanisticky a architektonicky velmi poškozené, proluka neotevřela nový prostor náměstí; vybourané místo má všechny negativní znaky takového stavebního výpadku, navíc zde velkého rozsahu:

-  odkryté nepohledové strany radničních budov (včetně zbytku Nobileho křídla) a domů za prolukou

-  vzniklá nelogická urbanistická ideová kolize dominanty radniční věže a kostela sv.Mikuláše, natočeného hlavním průčelím k radnici (obě budovy nebyly stavěné pro tuto situaci)

-  Staroměstská radnice je bez jednoho svého křídla a nepatřičně a klamně tak vystupuje do prostoru SN

-  kostel sv.Mikuláše v rohu náměstí také nemá logické urbanistické zapojení do jeho obrazu

-  obě stavby jsou mimořádnými díly pražské gotiky a baroka (P.Parléř a K.I.Dienzenhofer), ale v této situaci ztrácejí na své hodnotě

-  řešení parčíkovou úpravou je jen provizorní, neboť provizorní je celá tato proluka, čekající na řádnou novou dostavbu, v rámci níž může být také uvažováno o umístění venkovního odpočivadla s občerstvením v zeleni

Nedostavění proluky od 2.sv.války je dokladem chybných ideových vizí v soutěžích, které provázely již i dřívější podoby zástavby západní strany rynku. Také je dokladem mimořádně obtížného urbanistického a architektonického úkolu, který nemá ve stavebnictví obdoby (9 soutěží během 20.století) - neustále podněcujícím tvůrce k dalšímu úsilí.

Jedná se zde rovněž o naši prestiž ve světě - na úrovni dokázat vyřešit tento úkol, aby byl tak smysluplně a důstojně dokončen celkový historický obraz SN, včetně využití dostavby.

-

Autor: Jiří Stratil | středa 18.10.2017 8:03 | karma článku: 9,68 | přečteno: 171x