Proč dostavět Staroměstské náměstí? IX

Protože je potřeba završit to veliké dílo mnoha architektů, kteří přispěli svým dílem k hledání vhodného řešení dostavby této nešťastné proluky.

Kdo brání dalšímu tvůrčímu úsilí v tomto ohledu a vyjadřuje svůj nesouhlas či odpor k jekémukoliv novému dokončení Staroměstského náměstí v jeho celku, vyjadřuje tak svůj nekulturní a cynický postoj k tomuto našemu velkému kulturnímu dědictví našich předků a podporuje tak destruktivní stav, který zde po sobě zanechala 2.světová válka. Memento? Ale kdepak, jen strach ze všeho nového. Takové postoje proto nelze brát vážně. 

Zacelit tuto ránu se pokoušelo mnoho tvůrců, ale do dnešních dnů se to zatím nepodařilo. To ovšem neznamená, že se to nemůže podařit. Naopak, možnosti tady dnes již jsou a dokonce na úrovni kulturních i funkčních potřeb problému.

Staroměstské náměstí je tu pro každého, ale ne každý zde může tvořit a ovlivňovat jeho urbanistickou a architektonickou podobu. Kdo nectí a neuznává dobrou, poctivou tvůrčí práci, ten ani nemá právo do těchto věcí zasahovat a nemůže být vyslyšen a respektován v názoru.

Umlčet každou i dobrou konstruktivní snahu o nápravu značně neuspokojivého stavu Staroměstského náměstí je politováníhodné a odsouzeníhodné. Takové protesty nepatří na toto mimořádně vzácné historické a kulturní místo našich dějin. Pokud si toho není někdo vědom a není schopen úcty ani k památkám našim nejvzácnějším, raději ať se do těchto věcí nemíchá a uplatňuje svoje názory a představy někde úplně jinde.

Národ sobě, ale národ uvědomělý.

I pro zeleň a odpočinek s občerstvením by bylo místo v rámci nové dostavby proluky. (-)

-

Autor: Jiří Stratil | čtvrtek 2.11.2017 6:53 | karma článku: 6,76 | přečteno: 217x