Praha s dostavbou Staroměstského náměstí počítá

Názory jsou různé, ale převažuje zájem o nové dostavění proluky po zbourané Nobileho radnici, která vyhořela po nacistických leteckých a pozemních útocích ve dnech 6. a 8.května 1945.

Diskuse ohledně této mimořádné stavební akce neutuchají, naopak jsou dnes opět živější, neboť situace provizorního stavu vybourané proluky západní strany SN je značně neuspokojivá. Urbanistické a architektonické vady místa stále vybízejí ke kvalitnějšímu řešení problému. Parčíková úprava situaci neřeší a navíc se stala shromaždištěm prodejních stánků. Ze všech pohledů pozemních i nadzemních jde o nekulturní stav, nepatřící na Staroměstské náměstí. Nová hodnotná dostavba proluky může přinést i mnohem širší nabídku využití, včetně venkovního prodeje občerstvení s odpočivadlem v zeleni.

Bránit současný stav jen kvůli stánkovému občerstvení a posezení ve stínu stromů je na tomto významném historickém místě málo. Tato podoba je tu jen dočasně, dokud nebude schválen návrh nové dostavby.

Ovšem lze pochopit i tyto zájmy, které se obávají vzhledem ke kulturní úrovni současné architektury, že SN bude novou stavbou znehodnoceno. Jenže mnozí odpůrci se takto brání vůči jakékoliv nové dostavbě, bez rozlišení, již z toho důvodu, že se tady má něco změnit. Ti ale nebrání historickou kulturní hodnotu SN, nýbrž hlavně svůj zvyk na tuto podobu rynku. Odmítnou proto jakoukoli dostavbu, což ovšem nelze akceptovat jako objektivnější pohled a měřítko.

Praha-Staroměstské náměstí, Ben Skála, CC-BY-SA-2.5,2.0,1.0

(-)

Autor: Jiří Stratil | pátek 20.10.2017 8:08 | karma článku: 5,59 | přečteno: 158x