Parkové náměstí TGM Holice v Čechách

Tento projekt na parkovou úpravu náměstí TGM v Holicích v Čechách (d. cca 180m, š. 75m) pochází z r.1992-3 a byl vypracován se Silnicemi Litomyšl a.s., po vítězství v architektonické soutěži.

V prostoru protáhlého lichoběžníkového tvaru, určeného po parkovou úpravu, byl jen mlatový povrch se zvýšenými čtvercovými záhony pro květiny. Nacházela se zde také studna a na konci socha P.Marie v malé parčíkové úpravě. Jinak zde již byly vzrostlé stromy červenolistých javorů po jedné straně plochy. K úpravě byla také připojena trojúhélníková plocha, z části asfaltová a z části zatravněná, přiléhající k obvodovému chodníku z druhé strany průjezdní silnice. Část náměstí zabírala asfaltová plocha, sloužící k poněkud neorganizovanému parkování motorových vozidel. Zde se v rohu nachází socha "Ukřižování", jejíž bezprostřední okolí bylo také předmětem sadové úpravy.

Druhý půdorys prostoru náměstí zobrazuje projekt řešení parku a nového stání pro auta (Silnice Litomyšl a.s.). Úpravy byly převážně realizovány, navržená kašna v místě studny ovšem provedená podle jiného návrhu (křižovatka paprsčitě se rozbíhajících parkových chodníků). Dnes je již parčík vzrostlejší a plní svou funkci veřejné zeleně, zlepšující pobytové podmínky tohoto průjezdního náměstí.

Původní stav

Projekt (1992-1993)

Foto-záběry ze současné parkové části náměstí:  webová stránka: SMIDLIB, Holice v Čechách               

Autor: Jiří Stratil | středa 1.10.2014 13:26 | karma článku: 9,00 | přečteno: 525x