Papírové domy

A co jich tu postavil! Model velké části Prahy 20. a 30. let 19.století, který vypracoval Antonín Langweil v letech 1826-1834, je unikátním a mistrovským dílem svého druhu ve své době.

Zachycuje v plošném rozsahu asi 20m2 Staré Město, Židovské Město a velkou část Malé Strany a Hradčan. Chybí Petřín s celým údolím pod Úvozem, Pohořelec, západní část Loretánského náměstí, Nový Svět, část Jeleního příkopu od Prašného mostu na západ a svah pod Královským letohrádkem k Opyši a ke Klárovu.

Langweil vycházel pro svůj model z půdorysného plánu Prahy Josefa Jüttnera z let 1811-1815, který 9 x zvětšil. Některé části, zejména plán Židovského Města, si ale pro pro svůj účel musel zaměřit sám.

Budovy a všechny ostatní plastické objekty, převážná část terénu a hladina řeky jsou z papírové lepenky. K vyztužení modelace terénu a některých detailů, zejména věží a kupolí bylo použito dřeva, konstrukce hradčanských svahů vyztužena železem a plechem. Bazén v zahradě Valdštejnského paláce je znázorněn zrcadlem a sousoší na Karlově mostě jsou vyřezána ze slonoviny.

Domy z lepenky a dřevěné kostry pak polepoval tenkým papírem s kresbami detailů, vytvořenými jemnými linkami tuší, kolorovanými akvarelem.

Celkový pohled.

PRAGUE CITY LINE - poznej Prahu sám, Langweilův model Prahy

Z Pražského hradu.

Zdroj: Praha let 1826-1834 v plastickém modeu A.Langweila, V.Hlavsa, Sportovní a turistické nakladatelství, Praha 1962.

Západní a severní část Staroměstského náměstí.

https://prazsky.denik.cz/galerie/langweiluv-model-prahy.html/?photo=5

Krenův dům.

 Kopie modelu.

kultura.praha.eu/jnp/cz/langweil/index.html

Věnováno A.L.

-

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Stratil | neděle 21.1.2018 10:01 | karma článku: 13,29 | přečteno: 401x