Otázky a odpovědi

Mrzí mě, že nemohu o svém řešení dostavby Staroměstského náměstí diskutovat i zde na blogu na vyšší úrovni s odborníky - jak o architektuře, tak i o provozních a technických problémech stavby.

Mám tu také podporu některých čtenářů, ale co se týče kritiky, tak to jsou většinou jen zaujaté laické nebo i "odborné" útoky proti dostavbě s cílem ji snížit nebo znemožnit. Úroveň věci to nemá a jen a jen musím čelit nechápavému nebo záměrnému negování díla.

Takže jsem se tady pokusil o jakýsi souhrn těch hlavních námitek formou dotazů a odpovědí.

Dotaz: Proč vůbec dostavovat? Tak jak je to tam dnes s tím parčíkem, je to nejlepší řešení ze všech.

Odpověď: Je to veliká proluka z 2.sv. války, která tam je dodnes jen proto, že se zatím nenašlo její vhodné nové dostavění, ač se vyzkoušelo mnoho koncepcí. Nobileho křídlo bylo příliš velké a i architekturou nevhodné do SN a ty ještě starší budovy se již nehodí do dnešní situace SN.

Otázka: Proč tyto čtyři historizující domy a ne jedna reprezentativní radniční budova v moderním stylu?

Odpověď: Pro dostavbu jednou budovou je to na SN příliš velká proluka, vhodnější je zde drobnější měřítko několika menších tradičních budov, odpovídajících typologii zástavby SN. Je třeba je navrhnout a zasadit tak, aby pohledově nekolidovaly s okolními památkami. Své k svému, tedy fasádní štítové domy, ale ne ve stylu eklektického historismu, nýbrž tvořivě ve stylu přínosném i něčím novým moderním.

Otázka: A jejich využití, nezůstanou ty budovy prázdné?

Odpověď: Interiéry jsou navrženy pro variabilní funkce, tedy většinou s možností malých přestaveb a úprav, a částečně propojené (vhodné firemní využití celého souboru budov, výstavní, kulturní činnost, učebny, občerstvení, prodej).

Otázka: A co zeleň, odpočinek a občerstvení venku, které dnešní parčík poskytuje?

Odpověď: Zástavba pamatuje i na tyto funkce, ve dvoře za domy jsou navrženy menší plochy i pro stromovou zeleň, odpočivadlo a občerstvení (přístup z prostoru před kostelem sv.Mikuláše i vstupy z domů).

Otázka: Máte tam provozní a technické chyby v dispozičních řešeních budov.

Odpověď: Obhajoba byla podrobně vedena u konkrétních dotazů v dotyčných článcích. Zde jen shrnuji, že se nejedná o chyby, ale o možné způsoby řešení dle celkové situace návrhu, opírající se rovněž o stavební normy a předpisy. Aby se dostálo všem aspektům, zohledňovaným v této stavbě, vkládané do mimořádného historického prostoru.

Otázka: Mně se to ale nelíbí.

Odpověď: Všem nelze vyhovět, nemůže se líbit všechno všem.

Jiná odpověď: Mně se to zase líbí.

-

Každé nové tvůrčí dílo má zpočátku své příznivce i odpůrce.

Pokud není kritika jednoznačně záporná, tak nemusí být špatné a může se propracovat ke svému životu.

-

Předimenzovaná Nobileho radnice v urbanistické i architektonické kolizi s kostelem sv.Mikuláše, což bylo předmětem soutěží na její přestavbu a po 2.sv. válce na její náhradu jiným objektem. (-)

Vhodnější, přiměřenější a bezkolizní řešení dostavby.

(-)

-

Pravda hojivá i bolestná,

avšak zcela bezelstná.

-

S poctivostí nejdál dojdeš,

v klamu se svým dílem pojdeš.

-

Autor: Jiří Stratil | středa 23.8.2017 9:33 | karma článku: 8,06 | přečteno: 258x