Nobileho a nová radnice

Vzhledem k diskusím v předchozích mých článcích na téma dostavby Staroměstského náměstí přikládám zde ještě jednou budovu Nobileho radničního křídla, pro porovnání s novým návrhem dostavby proluky.

Velké křídlo Staroměstské radnice bylo v tomto prostoru předimenzované a urbanisticky kolidovalo s odkrytým kostelem sv.Mikuláše, před nímž stál a do prostoru rynku vystupoval do r.1901 Krenův dům (stísnění a degradace barokní památky, jednoho z vrcholných děl K.I.Dientzenhofera). Po vybombardování a ostřelování ustupujícími nacisty v květnu 1945 křídlo zcela vyhořelo a bylo odstraněno, s ponecháním zbytku při věži hlavně ze statických důvodů. Také rohový Schierův dům severní strany náměstí byl těžce poškozen a při rekonstrukci o patro snížen kvůli lepšímu souznění s budovou kostela.

Návrh nového řešení proluky dělí dostavbu na čtyři vedle sebe řazené štítové domy (urbanistický princip typický pro Staroměstské náměstí), které zohledňují jak radniční věž, tak také kostel a harmonicky doplňují zástavbu náměstí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Stratil | pondělí 20.10.2014 9:30 | karma článku: 10,13 | přečteno: 386x