No to je ale bomba!

Konečně rozhodnuto! Když se dlouhodobě nemohla najít vhodná moderní architektura pro dostavbu Staroměstského náměstí, tak byl schválen návrh stavebního řešení, výrazně zasahujícího i do historických staveb v této lokalitě náměstí.

Ty byly největší překážkou a nejvíce vadily všem modernistům a tak dlouho se trápili s tímto neřešitelným úkolem, až byl pod tlakem mnoha architektů a dalších zainteresovaných aktivistů schválen zastupitelstvem MHMP projekt demolice těchto dvou historických objektů a jejich náhrada supermoderní budovou pro celý úsek od Staroměstské radnice po Pařížskou třídu, využívající těch nejnovějších stavebních konstrukcí, technologií a materiálů. Plášť budovy bude víceúčelový, pohledově statický nebo i kinetický, proměnný. Také bude sloužit jako televizní obrazovka pro výjimečné přenosy i jako promítací plocha. Takových podobných nápadů tady již bylo více, ale podmínka objekt vhodně zařadit mezi tyto vertikální historické stavby vždy narazila na neřešitelnost úkolu. Proč tedy stále lpět na starožitnostech, když život jde dál a vyvíjejí se i potřeby člověka.

Inspirací pro tento výjimečný projekt byl návrh dostavby arch.Karla Honzíka ze soutěže v r.1946. Ovšem nepočítá se zde již s věží Staroměstské radnice ani s kostelem sv.Mikuláše. Tyto nevhodné objekty budou odstraněny. V rámci architektonické ucelenosti stavebního souboru je počítáno rovněž se zbořením a s podobnou náhradou neohistorických domů v severní straně náměstí.

Nové architektonické řešení západní a severní strany Staroměstského náměstí zatím ale nemůže být zveřejněno, neboť tento materiál je těžko dostupný a také je pod ochranou autorského práva. Tak zde jen ta inspirační předloha z r.1946.

Zdroj: Srdce města, URM Praha, 2008.

Autor: Jiří Stratil | sobota 1.4.2017 8:10 | karma článku: 11,09 | přečteno: 357x