Není málo architektury

Jedním z hlavních ukazatelů a inspiračních zdrojů pro obnovu východního křídla Staroměstské radnice a pro dostavbu proluky byla architektura jejího jižního křídla, aby vznikl koncepčně jednotný celek. 

Zde přináším ještě jedno porovnání obou těchto stran zástavby domů v zalomeném směru od radniční věže. Jedná se o ortogonální (kolmé) pohledy na průčelí, bez prostorového perspektivního zkreslení tvarů a detailů objektů. U návrhu přitom nejde o nějaké kopírování a opakování, ale o tvůrčí počin, rozvíjející tyto inspirace ještě dalšími, rovněž i vlastním vkladem.

Staroměstská radnice vznikla dlouhodobým stavebním vývojem, není tedy dílem jednoho architekta. Jedná se o srostlici několika domů, v promíšení historických slohů, které se vepsaly do její podoby. Vidíme tu v přestavbách od románského slohu vrcholnou i pozdní gotiku, renesanci, baroko i neoslohy 19.století.

Naproti tomu návrh nové zástavby do hlavního prostoru náměstí je kompozičně a stylově jednotným dílem jednoho autora. Cílem však bylo to, aby obě křídla do sebe obsahem i formou zapadala a doplňovala se. Jde o vnitřně kontinuální slohovou návaznost. Architektura není chudá, ani zbytečně přesycená a považuji ji za přiměřenou pro toto místo. Členění štítovými domy je zde nutné vzhledem k urbanistické situaci se sousedním kostelem sv.Mikuláše. Jakákoli průběžně vedená budova vždy atakuje či degraduje jeho průčelí, natočené k radnici.   

Jižní křídlo Staroměstské radnice

(archINFORM, Edition Lidiante GmbH) 

 Návrh východního křídla Staroměstské radnice s doplňujícími domy.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Stratil | úterý 30.8.2016 8:55 | karma článku: 11,74 | přečteno: 204x