Na zámku

Uvnitř všude otlučená omítka a zdivo, odstraňované příčky, odkryté původní stropy místností, poškozené podlahy a stropy, uřezané trubky instalací. Vše zchátralé a vyjma kleneb a některých štukových stropů nepůvodní.

Jsme opět na bývalém renesančním zámku ve Stárkově poblíž města Broumova (viz předchozí články), který zvolna povstává k novému životu po předchozí devastaci, kdy byl v 50.letech přestavěn na MNV a potom na domov důchodců. V roce 2001, po dostavbě nového DD v České Skalici, jej opět získali jeho původní majitelé. Od r.2003 byl potom nájemníkem využíván k podnikatelskému chovu papoušků. Nyní zámek prochází rekonstrukcí novým majitelem.

Zatím se provádějí jen bourací a úklidové práce a také výměna oken. Jedná se o rozsáhlý historický objekt ze 16.století, později upravovaný přestavbami, s nízkou jednopodlažní přístavbou se suterénem z 50.let pro rozšíření funkcí. Z projekčních prací bylo zatím navrženo několik variant pro úpravu jeho průčelí a zaměřena všechna podlaží. Nové využití stavby nemá ještě celkové jednoznačné určení.

Současný stav exteriéru objektu (foto asi z 60.let; nízká přístavba z 50.let, která napodobuje architekturu fasády zámku, zde není zachycená). 

Dvě varianty úpravy severního průčelí budovy.

 Jižní průčelí budovy v návrhu úpravy.

 Bývalá hladomorna, potom kotelna a další sklepy zámku (původně zde stála středověká tvrz již od 13.století).

Půdorys 1.NP.

 Půdorys 1.NP s přístavbou vlevo (za ní terasa suterénní části).

Suterén přístavby (skladovací prostory).

Půdorys 2.NP.

Půdorys 3.NP.

-

Autor: Jiří Stratil | sobota 6.4.2019 10:27 | karma článku: 0 | přečteno: 148x