Méně je méně a více více?

Někdy "méně" může být "méně" (jak se říká) nebo také "více", nebo naopak "více" může být "více" nebo i "méně".

A zase ty domy pro Staroměstské náměstí. Ryzí moderna, vyrůstající z historických slohů, zejména z renesance. Čistý styl, bez zbytečných architektonických prvků a dekorací, založený na dokonalých tvarech a proporcích.

Je to snad méně, než Gaudího bohatě dekorativní skulpturální projev? Jsou to zde dvě různá pojetí architektury řadového štítového domu. Gaudí se zaměřil hlavně na modelaci fasády a její bohatou uměleckou výzdobu, domy pro SN upoutají svou gradací geometrických tvarů hmot a prvků a výtvarnou čistotou. Průčelí jsou doplněna rovněž přesně volenými a kompozičně umístěnými výzdobnými prvky. Ničeho zde není málo a ničeho není příliš.

Na tomto srovnání s Gaudího domem Casa Battló v Barceloně jsem chtěl také přiblížit onu větu, napsanou v perexu. Nechť si každý z ní vybere podle svého pohledu na věc.

 Casa Battló by Antoni Gaudí; datum: 28.3.2013; zdroj: own photo; autor: Yair Haklai; GNU Free Documentation Licence; Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International (Wikimedia commons).

-

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Stratil | čtvrtek 17.8.2017 8:17 | karma článku: 10,88 | přečteno: 416x