Malý průzkum II

Jedná se opět o tytéž tři historizující varianty dostavby Staroměstského náměstí, dvě původní historické a jednu v novém návrhu. Na základě odpovědí v minulém článku přikládám ještě jejich porovnání v jiném pohledovém působení.

Zde se jedná o uplatnění těchto tří uvažovaných urbanistických a architektonických koncepcí zástavby západní strany SN v šikmém pohledu od Celetné ulice. Zejména pak je sledováno působení staveb na budovu kostela sv.Mikuláše, který byl odkryt do náměstí.

Replika původních objektů z doby do přestavby radničního křídla v letech 1784-1787. K věži přiléhá menší radniční křídlo a k němu ještě menší tři domy, kostel sv.Mikuláše překrývá Krenův dům.

(Architektura ČSR, XLVII, ročník 1988/5)

Nobileho radniční křídlo z první pol.19.století, bez Krenova domu - urbanistická kolize v této situaci nepatřičných budov (foto po roce 1901).

Nový návrh zohledňuje jak radniční věž, tak také budovu chrámu, kterou sice částečně překrývá, ale přitom harmonicky zapojuje do obrazu náměstí. Mezi objekty je dostatečný odstup (25m) a potom i za posledním domem dostavby je větší prostor pro pohledové uplatnění průčelí barokního díla. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Stratil | pondělí 29.8.2016 9:25 | karma článku: 16,95 | přečteno: 268x