Lustry budoucnosti

V tomto článku se obracím především na odborníky v oblasti osvětlovací techniky. Tento lustr, představený již v jednom z dřívějších blogů, jsem navrhl pro přízemní síň nového východního křídla Staroměstské radnice a konzultoval jej s odborníkem elektro-projektantem.

Ten jej oznažil, vzhledem k novému využití LED osvětlení v interiérovém prostoru a možnostem velké variability výroby pro různá použití, za "lustr budoucnosti".

LED světlo se dnes běžně uplatňuje, kromě nejrůznějšího jiného využití, i v osvětlování a nasvětlování budov a jejich interiérů. Diody jsou vyráběny do reflektorů, bodových svítidel i jako klasické žárovky apod.

Tento lustr, využívající rovněž LED diod, tvoří centrální tubus, sestavitelný ze sešroubovatelných článků, tvořených osvětlovací částí z umělého matného či mléčného nebo i jinak zabarveného skla a kovovými paticemi. Na tubus se nasadí kovové (hliníkové) kotouče-disky; lustr je pak zavěšen nosnou trubkou se snímatelnou paticí na obou koncích v podhledu stropu.

Osvětlovací články jsou opatřeny zevnitř pásky s osmi LED diodami, uchycenými v kruhu na vnitřní stěně válce článků (tlumenější dostředné světlo, chlazení diod) pro osvětlení celého okolního prostoru. Přitom by mohlo být využito různé, i značné svítivosti LEDEK, oslňování z podhledu by bránily krycí disky (u nejnižšího osvětlovacího článku svítivost tlumena). Hliníkové disky zde mohou plnit ještě funkci ovlivňování světla, jeho intenzity i barevnosti odrazem fluorescenčním povrchem jejich spodní strany.

Lustr by mohl být vyráběn v různých sestavách, velikostech i pro různá použití. Pro osvětlování reprezentativních síní, sálů - v esteticky náročném designovém provedení, v menším provedení a úpravách pro domácnosti, pro nejrůznější barevné efekty použitím i několika odstínů světla v jednotlivých článcích, s proměnlivou svítivostí a tím i světelně-odrazových ploch disků lustru (možnosti řízené elektronikou).

Autor: Jiří Stratil | středa 23.4.2014 9:55 | karma článku: 6,29 | přečteno: 301x