Jak dostavět Staroměstské náměstí? II

Soutěže v minulém století na přestavbu a po 2.sv.válce na dostavbu východního křídla Staroměstské radnice potvrdily, že jedinou velkou budovu typu Nobileho radnice zde již nelze opakovat v žádném podání.

Taková budova na SN nepatřila a ani jakákoliv jiná v podobných dimenzích sem již nemůže přijít. Vždy se jednalo a i v dalších podobných mimosoutěžních pokusech se jedná o kolizní vztahy vůči ostatní zástavbě rynku.

Jediným možným řešením je zde, podobně jako u ostatních stran náměstí, rozdělení dostavby na několik k sobě přiřazených domů, připojených menší radniční budovou k věži. Tzv. adiční urbanistický princip, který je vlastní zástavbě SN. Veškeré jiné koncepce zde selhávají.

Takový typ zástavby zde také původně byl, ale před kostelem sv.Mikuláše stál velký Krenův dům, který jej zakrýval v pohledu z náměstí. Nyní kostel již patří svým způsobem do jeho prostoru, čili současným problémem je vyřešit novou dostavbu jako adiční řazení v exteriéru samostatných menších domů a současně je sladit v urbanistické a architektonické kompozici s kostelem. A to tak, aby zůstal i nadále již součástí Stroměstského náměstí.

Tedy další problém, a to je financování takové stavby, ji může rozdělit na dvě etapy, kdy v první fázi se zrealizuje nové menší samostatné radniční křídlo (jako součást staré radnice), s provizorní úpravou ostatního prostoru proluky a v pozdější druhé fázi potom zbytek dostavby. Takto by otázka nákladů na stavbu mohla být pro investora, s případnými dalšími finančními účastníky, schůdnější.

Rytina korunovačního průvodu Marie Terezie z r.1743 (Srdce města, URM Praha, 2008).

(-)

Proluku dostavět v jiném řešení několika domů, bez Krenova domu před kostelem.

-

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Stratil | pondělí 13.11.2017 7:29 | karma článku: 6,70 | přečteno: 207x