I řeholníci byli a jsou jen lidé

V tomto článku navazuji na svůj předchozí, který pojednával o tom, jak se řeholní bratři kdysi také bavili v zahradě svého benediktinského kláštera v Broumově. 

Kromě přísné řehole, ukládané sv.Benediktem z Nursie, a práci na zahradě se zde také relaxovali určitými druhy zábavy. V tomto případě je prozrazují objekty kuželníku z první poloviny 19.století, zachycené na fotografiích z r.1984. Bohužel ta dřevěná část se již do dnešních dnů nedochovala, neboť byla pro havarijní stav odstraněna místo toho, aby byla jako památka zrekonstruována.

Objekt kuželníku byl postaven v zadní parkové části rozsáhlé zahrady při zdi, oddělující park od vyšší terasy ovocné zahrady. Kousek od něho směrem ke klášteru jsou při této zdi také zbytky kamenného výklenku s rozpadlými schůdky, v němž byla patrně soška patrona sv.Benedikta.

Není pochyb, že se řeholníci občas při hře v kuželky i pohádali kvůli svým sportovním výsledkům, tak nezapomínali také na duševní očistu. Při návratu do kláštera se zastavovali nejprve u výklenku a modlili se za odpuštění hříchů.

Kamenný výklenek.

Dnes již neexistující dřevěný kuželník.

Domek pro hráče, na který byl kuželník napojen.

Barokní kašna z r. okolo 1780

(vlastní půdorysný plánek, fotografie z r.1984 a kresba).

-

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Stratil | středa 14.3.2018 9:09 | karma článku: 8,70 | přečteno: 352x