Hodiny na věži Staroměstské radnice

Prohlížíme-li si grafická vyobrazení a pozdější fotografie radniční věže, hned vidíme kdy a z jakého důvodu byly do ní ze všech stran vsazeny hodiny.

Původně byla v nejvyšším patře věže ze všech stran vysoká okna, neboť věž sloužila Pražanům Starého Města od svého počátku jako rozhledna kvůli požárům a nepříteli. Na této rytině z doby před přestavbou této části radnice v letech 1784-87 jsou ještě pod dlátovitým zastřešením věže gotická okna a chybí ochoz (podle kresby Ludvíka Kohla ryl C.E.Merckel).

Josefínská přestavba východního křídla SR zasáhla i věž, která byla zastřešena mohutnějším "dlátkem" s nárožními věžicemi a opatřena rozhlednovým ochozem, již pro jinou funkci. Okna byla proto zrušena a místo nich vsazeny ze všech stran velké hodiny (Ludwig Lange, kresba kolem r.1820, Srdce města, URM Praha, 2008).

Tuto podobu zastřešení s ochozem a hodinami měla věž SR až do svého poničení nacistickým bombardováním v květnu 1945 (detail z fotografie z 2.poloviny 19.století).

Pozn.: pokud by někoho zajímalo, co to je tam na té střeše radnice, tak to může být jen bleskosvod. Plynová svítilna v popředí dokazuje časové zařazení fotografie.

Z předchozí fotografie.

Zde můžeme porovnat rozdíly rekonstrukce zničeného "dlátka" věže s původní podobou: celkově je masívnější, vikýře jsou jinak umístěné a mají jiný tvar, ochoz a hodiny beze změny, neboť byly sice poškozeny, ale zachovány (vlastní fotograf 1990). 

Stav po 8.5.1945 (foto z té doby).

-

Autor: Jiří Stratil | úterý 3.4.2018 10:33 | karma článku: 7,92 | přečteno: 290x