Génius na oprátce

Další fantastický návrh na dostavbu Staroměstského náměstí měl tentokrát tragickou dohru, neboť jeho autor psychicky neunesl svoji prohru.

Stalo se tak po fiasku již 10.architektonické soutěže na dostavbu Staroměstské radnice, která byla nyní vypsána jako mezinárodní.

Autor svému řešení natolik věřil a doufal ve své vítězství, že se po vyhlášení negativního výsledku rozhodl dobrovolně odejít ze života. Pocházel z orientálních končin naší Země a nepochybně svou celoživotní prací ovlivnil a inspiroval mnoho dalších architektů. Měl světové renomé a úspěchy, ale na Staroměstském rynku v Česku nezvládl souboj s gotickou radniční věží z huti P. Parléře ze 14.století, se zbytkem pseudogotického radničního křídla P. Nobile a P. Sprengera z 19.století,  a s barokním kostelem sv.Mikuláše od K.I.Dienzenhofera z 18.století. Byl za to potrestán hned v prvním kole hodnocení návrhů vyřazením z užšího výběru prací, postupujících do druhého kola hodnocení.

Ve třetím kole pak byla soutěž uzavřena konstatováním poroty, že ani tentokrát nemůže být žádný ze zúčastněných architektů vyzván k pokračování na projektové dokumentaci pro realizaci stavby.

A jak se zase mnohým ulevilo, že se nic stavět nebude.

Ale ti, kteří si přece jen přejí proluku dostavět, zvážněli a začali více přemýšlet, kde je ta věčná chyba. Jestli se tady přece jen něco důležitého nepřehlédlo a ve slepotě zahleděnosti do prázdna nějakých "fantastických vizí" prostě nevidělo.

-

Člověče, ty moudrým buď,

a nehledej kde nenajdeš.

Také spravedlivě suď,

jinak stále jenom lžeš.

-

Čest jeho památce.

-

Autor: Jiří Stratil | čtvrtek 22.3.2018 10:19 | karma článku: 8,95 | přečteno: 471x