Elektronický kód Staroměstského náměstí

Pro rozluštění záhady dostavby SN byl nasazen nejmodernější počítačový systém, do jehož programů byly soustředěny informace ze všech dosavadních soutěžních a mimosoutěžních návrhů. 

Do spolupráce byly také zapojeny mezinárodní týmy odborníků a stavebně bylo detekováno celé toto historické náměstí, se stanovením jeho specifického kódu, pomocí něhož pak byla hledána nová stavební podoba prostoru proluky. Toto počítačové odvození stavby na základě takto dosažených informací se ukázalo jako efektivní a produktivní.

Stalo se tak významným precedentem pro vyhledávání složitých a problematických staveb, kde selhává subjektivní lidský faktor. Ten však ale musí nejdříve soustředit dostatečné množství informací o dané věci, aby na základě nich pak bylo možno vyhodnotit relativně to nejvhodnější řešení problému. Čím více informací, tím přesnější výsledek.

Jedná se o novou generaci počítačových programů, jež mohou člověku pomáhat buď přímo vyhledávat individuální varianty staveb, nebo také ve složitých případech řešení na základě vyhodnocení mnoha vložených informací o stavbě. To se může uplatnit hlavně tam, kde selže více soutěží s individuálními přístupy tvůrců. Systém vyhodnotí daný urbanismus prostoru a jeho architekturu a dále pak užitečnost vložených návrhů.

-

Computer systems on 1.4.2018.

-

Autor: Jiří Stratil | neděle 1.4.2018 11:11 | karma článku: 4,40 | přečteno: 269x