Dvojí nebe

Někteří vědci se domnívají, že náš vesmír je jediným prostoro-hmotným útvarem a vznikl, včetně svého prostoru, nějakým "velkým třeskem" o nekonečné energii, z něčeho nevyčíslitelně nepatrného. Před tím prý žádný prostor nebyl.  

Z čeho a v čem tedy vznikl již nevysvětlují, nevědí. To samozřejmě nikdo nikomu nemá zazlé, ale tvrdit, že prostor vznikl až s naším rozpínajícím se vesmírem? Pokud něco hmotného vzniká, tak určitě zase z něčeho a také v nějakém prostředí, tedy i v nějakém prostoru. Nezbývá potom, než tentýž princip vztáhnout i na vznik našeho kosmu, pokud nějakou takovou cestou vůbec vznikl. Muselo se tak stát v prostoru, do kterého se dále utvářel a rozpínal. Pokud to nebyl prostor, neodpovídají ani na otázku: do čeho se rozpíná a co se nachází za jeho případnou hmotnou hranicí, když to není prostor? Ta teorie, ať je jakkoli jinak fyzikálně propracovaná a potvrzovaná, je prostě jen tápáním v prázdnotě - o ničem.

Kousek z hvězdného nebe našeho kosmu, pozorovaný ze zemského povrchu.

Výsek z vesmírného nebe, pozorovaný z povrchu našeho vesmíru. Vidíme zde zářící rané, vyzrávající i vychládající stárnoucí objekty. Také je zde zachycen střet a prorůstání dvou vesmírů.
 

Autor: Jiří Stratil | čtvrtek 9.3.2017 8:17 | karma článku: 9,19 | přečteno: 198x