Bomba nad Prahou

Všichni jsme zvyklí na typické panoráma Hradčan s katedrálou sv.Víta, kde nebyla goticky dostavěna hlavní věž, neboť stavbu přerušily jiné zájmy panovníků doby husitské.

Později byla zvonice již jen zastřešena renesanční helmicí, ještě barokně upravenou N.Pacassim v r.1770. Za dostavby katedrály v 19.století bylo uvažováno také o jejím gotickém dokončení, ale nakonec z tohoto záměru sešlo a věž byla ponechána nižší, s nesourodou barokní helmicí. Původní plány z Parléřovské huti, jak měla vypadat, ani jak měla vypadat celkově stavba, se nedochovaly, tak si ji druhý architekt dostavby chrámu Josef Mocker vytvořil podle svých představ. Ještě existují dva obrazy Ludvíka Kohla s malířovou vizí věže nebo symetrických dvou věží, s nižším štíhlým ukončením.

Úkol jsem si rovněž vyzkoušel a do přiložené fotografie domaloval svoji představu gotické podoby zvonice. Je to masívní vyvrcholení chrámu jako monumentální dominanty komplexu hradčanských budov (tento návrh zde již také byl dříve).

Je to ale jen takový nápad, nikoli předloha s ambicemi realizace. Jen tak pro zajímavost a porovnání těchto dvou urbanisticko-architektonických možností.

-

Jako bomba nad Prahou,

a nové vzedmutí gotiky.

Nad tou naší matičkou drahou,

pane bože, za všechno ti díky.

-

(-)

 Vlastní zákres.

Z návrhu Josefa Mockera na dostavbu katedrály se realizovalo jen dvojvěžové průčelí. (-)

(Wikimedia commons, volné dílo).

-

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Stratil | středa 16.8.2017 8:11 | karma článku: 14,02 | přečteno: 818x