A musí to být moderní

Zněl požadavek jednoho pana profesora architektury na vysoké škole, zadávajícího studentům seminární práci na téma "dostavba Staroměstského náměstí".

A studenti se činili, předváděli svoje exhibiční kousky moderních vizí, no a potom měli samozřejmě veřejnou výstavu. Návrhy byly ovšem zcela mimo realitu a skutečnou problematiku Staroměstského náměstí a ani v jednom případě neusilovaly o kreativní návaznost na historickou architekturu. Naopak, snažily se o nové pojetí urbanismu a architektury a o přínos nových funkčních významů tomuto prostoru. Bohužel ale toto místo je na jakákoliv podobná vybočení velmi citlivé a nepřjímá je. Žádá si tvůrčí přínos, ale dostavbu v duchu svého typu urbanismu a architektury.

Klademe si proto otázku, co je vlastně moderní architektura a kde jsou hranice modernosti? Pakliže se nepodařilo za celé 20.století a ani dosud v 21.století nalézt přijatelné řešení pro dostavbu proluky západní strany Staroměstského náměstí, nebude s tou modernou asi něco v pořádku. Současná architektura se chová ve vymezování svého dobového typu a charakteru poněkud ohraničeně a již neúnosně hájí své "mantinely neprostupnosti". Jde tady především o pohodlnější a snadnější dosažitelnost subjektivistické designové tvorby, bohužel ale s degenerativním vývojem.

Možnou cestou je zde nová otevřenost inspirativním vstupům idejí historických kultur.

Návrh nového východního křídla Staroměstské radnice, půdorys 1.NP (v invertních barvách)

Půdorys 2.NP

Půdorys 3.NP

Půdorys 4.NP

Autor: Jiří Stratil | pondělí 1.9.2014 13:48 | karma článku: 7,78 | přečteno: 437x