10. soutěž

Tentokrát mezinárodní, s účastí architektů téměř ze všech kontinentů světa. Jak by asi tato soutěž na dostavbu Staroměstského náměstí probíhala a dopadla dnes?

Velmi sebevědomě, samolibě a "neotřele". Hýřila by skvělými exhibicemi, bohužel ale ponižujícími a doslova drtícími Staroměstské náměstí. Vždyť dnes to již není o kráse, o kultuře, ale o originálním nápadu, ohromujícím nevídaností. Že by architekty (až na nějaké "zastaralé" výjimky) nezajímala zdejší historie, staré slohy, Petr Parléř a jeho gotická radniční věž a také kostel sv.Mikuláše od K.I.Dienzenhofera, je nanejvýš zřejmé a návrhy by se předháněly hlavně v úžasné podívané, jakou ještě nespatřilo lidské oko. Fantastické nápady všeho druhu, jen ne to, co by v této proluce mohlo stát a obstát.

Soutěžní podmínky tentokrát o něco volnější, nesvazující tolik stavební náplní, avšak vypracované odborníky, nevědoucími  předem, co tato proluka může z hlediska všech hlavních zájmů pojmout a unést. O to by pak výběr architektonických projevů byl pestřejší. Soutěžní komise by také již příliš nepřihlížela k urbanistickým a architektonickým danostem náměstí, díky svému podobnému smýšlení jako drtivá většina soutěžících. Ocenila by ty zvlášť povedené kousky úchvatných nápadů a nějakého Dienzenhofera by si již nevšímala. Pro každé vybrané a oceněné řešení by si našla kladné zdůvodnění v rámci celého náměstí.

Hlavní zájem tentokrát samozřejmě soustředěn na "hvězdy světové velikosti", i přes anonymitu návrhů porotě známé.

Účast v soutěži: několik set architektů z mnoha zemí

Návrhy moderní experimentální: drtivá většina

Návrhy moderní umírněné: drtivá menšina

Návrhy historizující: jen několik

Návrhy moderně historizující, respektující historické danosti místa: jeden

Ocenění řešení:

1. cena:

Vysoce světově odvážný a aktuální návrh mnohotvarého objektu, schopného ve svých částech pohybu i barevných proměn.

2. cena:

Návrh do jisté míry připomínající některé domy náměstí, ale úplně novým způsobem - tvarově ve volných křivkách.

3. cena:

Podobný objekt, rovněž se speciálními efekty (např. samočištění), s možnostmi proměny na různé funkce (obří televizní obrazovka, reklamní plocha, promítací stěna).

K tomu uděleno ještě několik dalších ocenění.

Ten jeden poslední návrh by ale byl paradoxně tím, co toto náměstí skutečně potřebuje: respektoval by tvůrčím způsobem dané skutečnosti tohoto prostoru, byl by přínosný novou tradiční architekturou i vhodnými novými funkcemi pro Staroměstské náměstí. Ze soutěže však vyřazen pro nesplnění soutěžních podmínek, které sám vyřadil jako nevhodné, a vůbec pro "dobovou neaktuálnost".

10., tentokrát mezinárodní architektonická soutěž na dostavbu Staroměstského náměstí pak zakončena předáním tučných odměn oceněným architektům, avšak takto ukončena i ve svých možnostech dalšího pokračování ve směru k realizaci dostavby náměstí. 

Důsledky soutěže:

Pobouřená veřejnost, další velká ostuda architektů, tentokrát mezinárodní, a nakonec i obligátní vyšetřování, případně soudní dohra.

-

-

-

Autor: Jiří Stratil | pondělí 5.3.2018 9:35 | karma článku: 8,51 | přečteno: 217x