Za dva měsíce jsou Vánoce. Vy ještě nemáte dárky?!

Čas kvapí, obchody již nabízejí "vše potřebné k Vánocím". Opravdu ale potřebujeme Vánoce s kýčovitými lesklými koulemi, stolem praskajícím pod návaly tuku a stříkající kapří krev na ulicích za vábení reproduktorů k dalším nákupům?

Původní myšlenka Vánoc byla sejít sejít se v lásce doma u hořícího krbu. 

Dnes vskutku brutálním způsobem zbytečně vraždíme milióny kaprů (mnoho z nich zvrácenou veřejnou gilotinou) a devastujeme lesy uřezáváním mladých stromků - rozhodně ne jen těch, které by se stejně pokácet "musely". Ty, co trh bude třeba pro asymetricky rostoucí větve považovat za špatné, prostě zcela bez účelu uschnou nebo se spálí.

U dárků přestává být cílem projevit lásku k drahým a udělat jim radost, jak by se líbilo vzývanému Bohu, ale v orgii jich nakoupit co nejvíce a za tolik, že si ještě rádi vypůjčíme od společností z televizních reklam. Z bedny se na nás linou i postmodernistické "koledy" od Coca-Coly a spol.

Vánoce nejsou opěvou duchovna, nýbrž svátkem kapitálu. Namísto osobně předávaných přáníček nám operátoři poděkují za odeslané SMS..

  A hned jak doslavíme, jdeme sehnat pyrotechniku a opít se na Silvestra, abychom si v kocovině Nového roku z bolavé hlavy vysypali, kolik marnotratně investovaných peněz a času nás tahle sranda stála.. 

Svátky klidu a míru. Tak to teda "good luck". - Nebo radši "potěš pánbůh"...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Straňák | sobota 24.10.2009 13:52 | karma článku: 20,83 | přečteno: 3473x
  • Další články autora

Lukáš Straňák

...a v Česku otevírali školy

21.2.2021 v 15:59 | Karma: 10,05

Lukáš Straňák

Když lidskost zemře na covid

16.1.2021 v 7:40 | Karma: 36,83

Lukáš Straňák

Nobelova cena pro Ivana

11.10.2009 v 11:26 | Karma: 11,76