Temné vize na hoře Říp

Existuje něco, na čem se shodnou levicově liberální ekologický aktivista a pravicově konzervativní český patriot? Kupodivu ano. Je to naše temná budoucnost. Pouť k svátku svatého Jiří na Říp k tomu dává ideální prostor.

Potkali se na svatojiřské řipské pouti levicově liberální ekologický aktivista a pravicově konzervativní český patriot. Kdyby se potkali například v Praze u sochy Svatého Václava, tak by nejspíš první druhého nazval xenofobem, druhý prvého ekoteroristou a odtrhávat od sebe by je museli policisté. Tady, na hoře Říp, však spolu zavedli nebývale konstruktivní rozhovor.

"Tohle že má být ta země mlékem a strdím oplývající?" pohoršeně se otázal ekologický aktivista. "To by praotec Čech koukal. Krávy ani včelstva v dalekém horizontu veškeré žádné. A za vším stojí bezohledný materialismus a konzum."

 "Praotec Čech by koukal, to máte pravdu," souhlasil konzervativní patriot. "Přivedl sem Slovany, ale kdyby se prošel třeba tamhle Roudnicí, to by se divil, co je tam cik.., pardon Romů."

"A představte si, jak teprve by koukal tamhle na elektrárnu v Horních Počaplech," ukazoval prstem ekologický aktivista. "A sotva by se znechucen otočil na druhou stranu, v dálce by stoupal kouř z další elektrárny, v Tušimicích. Myslím, že vidět on je tu tenkrát, tak rychle sleze z Řípu a pustí se na jih do Alp. A my mohli mít elektřinu z obnovitelných zdrojů."

"Copak elektrárny," navázal konzervativní patriot. "Ale podívejte se kolem na všechny ty krásné kostelíčky. Do padesáti let tu místo nich budou stát mešity."

"Pane kolego," kontroval ekologický aktivista. "Do padesáti let tu v důsledku globálního oteplování bude poušť."

"Milý pane," nedal se konzervativní patriot. "Na poušť oni jsou zvyklí. Usadí se tu a zůstanou tu už napořád. My Češi zmizíme v propadlišti dějin. Teda jestli se pro ti nim včas nevzchopíme."

"Dovolím si nesouhlasit, kolego," vrtěl hlavou ekologický aktivista. "Za padesát let tu sice bude poušť. Ale v důsledku pokračujících změn klimatu a tání všech ledovců v Arktidě i Antarktidě tu za sto let bude moře."

"No, horko je čím dál větší, to je pravda," souhlasil konzervativní patriot. "Nedáme si tamhle pivo?"

"Skvělý nápad," přitakal ekologický aktivista. "Navíc tím podpoříme pěstování chmele, kterého nám všude ubývá."

"Chmel je naše české zlato," uznale pokýval hlavou konzervativní patriot.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Strádal | středa 24.4.2019 7:16 | karma článku: 10,19 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Jiří Strádal

Jak naše armáda jela na Polsko

11.12.2020 v 21:33 | Karma: 23,40

Jiří Strádal

Paradoxy naší doby

27.11.2020 v 21:12 | Karma: 23,14

Jiří Strádal

Dvakrát na břehu řeky (povídka)

13.11.2020 v 22:26 | Karma: 10,54

Jiří Strádal

Víra, normalizace a Bílá Hora

6.11.2020 v 22:44 | Karma: 15,67