Křeslo (halucinování o věcech kolem nás)

Halucinoval jsem tu nad židlí, stolem, skříní a postelí. Velkou nábytkovou pětku nám završuje křeslo.

Navazuji na článek https://stradal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=755209

V každé druhé detektivce z anglického prostředí figuruje lord, který veškerý svůj čas tráví v křesle, přičemž pije whisky a kouří doutník. Prakticky nic jiného ten člověk nedělá. Občas ho při tom sice někdo zamorduje, ale až do té chvíle se mu daří zjevně skvěle a křeslo tomu zásadně napomáhá.

Pokud by si ovšem někdo myslel, že lepší křeslo už nemůže existovat, je na místě připomenout, že existuje i křeslo poslanecké. Na rozdíl od toho lordova je spojené s velmi slušným pravidelným finančním příjmem. Sice se v něm nedá kouřit doutník ani pít whisky, ale i riziko zavraždění je podstatně nižší. A dokonce i mediální sledovanost mají poslanecká křesla řádově vyšší než lordská. Ještě zajímavější jsou pak křesla senátorská.

Ideálním spojením obou uvedených funkcí křesla je členství ve Sněmovně lordů britského parlamentu. A přidáme-li k tomu královský trůn, který není ničím jiným než poněkud přeplácaným křeslem, je vlastně zvláštní, proč se pro Británii používá pojem britská koruna a nikoliv britské křeslo.

Ne všechna křesla jsou ale spojená s takovýmito příjemnými či dokonce panovnickými prožitky. To je případ křesla zubařského. Nejenže se v něm nedá ani kouřit, ani pít (kromě vyplachování úst), a už vůbec ne vládnout, nejenže na něj není vázaný žádný finanční příjem, dokonce se za posezení v něm ještě platí. Nota bene člověku, který dělá všechno proto, aby posezení v křesle bylo pro dotyčného utrpením.

Pokud by si ovšem někdo myslel, že horší křeslo už nemůže existovat, je na místě připomenout, že existuje i křeslo elektrické.

Je tedy patrné, že uplatnění křesla má velmi široký rozptyl. Ale vraťme se k tomu základnímu druhu křesla, s jakým se setkáváme v našich pokojích. Byť v řadě případů je to vlastně sedací souprava.  Která ale funkci křesla zcela splňuje. Dokonce spojuje funkci křesla a postele včetně možnosti aplikovat všechny individuální i sdílené prožitky a rozkoše.

Každopádně, křeslo je aristokratem mezi všemi druhy nábytku.

Zítra budeme obdivovat knihovnu - na adrese https://stradal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=755298

Autor: Jiří Strádal | středa 5.8.2020 8:32 | karma článku: 4,41 | přečteno: 86x
  • Další články autora

Jiří Strádal

Jak naše armáda jela na Polsko

11.12.2020 v 21:33 | Karma: 23,40

Jiří Strádal

Paradoxy naší doby

27.11.2020 v 21:12 | Karma: 23,14

Jiří Strádal

Dvakrát na břehu řeky (povídka)

13.11.2020 v 22:26 | Karma: 10,54

Jiří Strádal

Víra, normalizace a Bílá Hora

6.11.2020 v 22:44 | Karma: 15,67