Desatero Miloše Zemana

Chování našeho prezidenta mnohé z nás popuzuje. Je jen nahodilým mixem nezkrotných bezskrupulózních výstřelků nebo je provázáno nějakým společným principem?

Zkusme se nejdřív zamyslet nad tím, co nás na současné hlavě státu vlastně tolik vytáčí (s vědomím toho, že mnoha našim spoluobčanům se to naopak líbí).

Politické postoje to asi nejsou; člověk se neshoduje se spoustou politiků a nemusí je proto nesnášet. Bude to spíš v jeho osobnosti.

Je to snad skutečnost, že se Miloš Zeman neobyčejně rád předvádí? To ale dělá mnoho politiků (i když asi decentněji).  Navíc v poslední době už to není moc často.

Je to prezidentova pomstychtivost?  I tou se ale vyznačuje řada lidí, kteří, když se dostanou k moci, si vyřizují účty.

Jsou to jeho vulgarity? No, není to sice nic následováníhodného, ale hrubá slupka ještě nemusí znamenat hořké jádro. Koneckonců ani sám pan kníže nejde občas pro peprnější slovo daleko.

Je to jeho zdravotní stav? To si taky nemyslím. Franklin D. Roosevelt strávil závěr svého prezidentování na vozíčku a nijak mu to neubralo na úctě a uznání všech vrstev společnosti.

Že by alkohol a kouření? Ale tyhle neřesti přece má mnoho lidí a spousta z nich je fajn (tedy pokud přitom zrovna nebijí manželky či jiné bližní). Václav Havel taky nebyl svatý.

Co tedy způsobuje ono znechucení části naší společnosti (přiznejme si, že zdaleka to není většina) nad konáním prezidenta republiky? Co je principem jeho schopnosti nás při každé příležitosti celkem spolehlivě naštvat?

Domnívám se, že je to pohrdání. Pohrdání, které čiší z jeho stanovisek, projevů, rozhovorů, grimas, pohledů. Pohrdání, které míří mnoha směry.

Z nich se dá poskládat určité desatero. Přesněji řečeno Desatero přikázání Miloše Zemana Miloši Zemanovi:

  1. Pohrdej ústavou.
  2. Pohrdej soudními rozsudky.
  3. Pohrdej novináři.
  4. Pohrdej akademickou obcí.
  5. Pohrdej zpravodajskými službami.
  6. Pohrdej prozápadní orientací naší země.
  7. Pohrdej morálními požadavky na své nejbližší spolupracovníky.
  8. Pohrdej Pražáky.
  9. Pohrdej slušným vyjadřováním.
  10. Pohrdej pravdou.

Jako zábavnou úlohu se zadáním "najdi deset rozdílů" přikládám pod tento seznam ještě ústavou stanovený text prezidentského slibu,který Miloš Zeman už dvakrát složil:

Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

K deseti přikázáním bývá někdy v různých souvislostech přidáváno přikázání jedenácté. Co třeba tohle:

Nikdy, ale opravdu nikdy, nepohrdej sám sebou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Strádal | pondělí 18.2.2019 12:43 | karma článku: 32,76 | přečteno: 1193x
  • Další články autora

Jiří Strádal

Jak naše armáda jela na Polsko

11.12.2020 v 21:33 | Karma: 23,40

Jiří Strádal

Paradoxy naší doby

27.11.2020 v 21:12 | Karma: 23,14

Jiří Strádal

Dvakrát na břehu řeky (povídka)

13.11.2020 v 22:26 | Karma: 10,54

Jiří Strádal

Víra, normalizace a Bílá Hora

6.11.2020 v 22:44 | Karma: 15,67