Proč ČT zvýšila práh pro nejmenování strany ve „volebním modelu“?

ze 2% na 3%? Měnit pravidla hry během zápasu je nepřijatelné na hřišti, ale v ČT se to v neděli stalo. Vrátit vstupenku ovšem nemůžeme, platíme ji dle zákona z pera „volitelných“ stran, které diskriminovány nejsou. Diskriminuje ČT před volbami politické strany „jen“ z hlouposti?

Rozhodně souhlasím s názorem, že předvolební vysílání ČT je diskriminační. Přitom neparlamentní strany nemají podíl na půlmiliardě, kterou těm parlamentním z daní platíme každý rok (2 miliardy za volební období). Takže pokud nemají sponzora se štědrostí srovnatelnou s daňovým poplatníkem, snadno se dočkají výtky voliče „Vždyť vy nejste vůbec vidět!“, kterou dobře znám z kontaktní kampaně (oslovování voličů na ulici a přátel kdekoliv). 

Můj pokus najít na webu ČT více informací o „volebním modelu“ než ukazují na jeho obrázku (viz níže) nikam nevedl, tak jsem se chtěl podívat u zdroje, TNS AISA. Na svém webu však tato společnost nezmiňuje předvolební průzkumy vůbec. Ve sbírce listin Obchodního rejstříku TNS AISA s.r.o. dosud nemá výroční zprávu za rok 2012 ani rozhodnutí o úhradě ztráty z roku 2011. Vlastníkem původně české s.r.o. je nyní TNS GROUP HOLDINGS LIMITED se sídlem v Londýně, jejíž vlastníky neumím najít.

Protože na titulní otázku neznám žádnou veřejnoprávní odpověď, budu volit srdcem a rozumem. I kdyby to, co ČT bez vysvětlení činí, bylo zcela čisté, rozhodovat budeme u urny my všichni (a když dáme každičký hlas jen jedné straně, bude výsledek s jakýmkoliv průzkumem slučitelný – jen je málo pravděpodobný).

Přeji všem voličům uspokojení z jejich osobní volby na plné příští volební období. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Strachota | středa 23.10.2013 14:07 | karma článku: 22,98 | přečteno: 1174x