Netušíte, co znamená státní rozpočet 2011?

Není divu. Poslanecká sněmovna ho schválila včera, ale nebyl hlavní zprávou na žádné televizní stanici. A s čím tedy bude náš stát napřesrok hospodařit? V TV nás zpravili především o změně jednoho promile (na vysoké školy a jízdné) a ukázali, jak pan Sobotka obvinil vládu z nespravedlnosti. Zmínili i osminu nového zadlužení. Že jste o promile ani osmině neslyšeli? Bodejť, vždyť miliarda je atraktivnější než promile, že? Někomu může uniknout, že mluvit o miliardě je stejné, jako vysvětlovat při návratu z hospody, kde jsme utratili měsíční výplatu (řekněme 20 tisíc Kč), že jsme dali o dvacku menší zpropitné. A nezmínit se, že více než příští výplatu už tam dlužíme :)

Jen malá část občanů ví, že státní dluh byl už loni větší než celoroční příjmy státního rozpočtu. Proto jsem do obrázku ke dvěma malým čudlikům zmíněným v televizi přidal přidal ještě plánované výdaje a příjmy na příští rok a dnešní státní dluh (největší červený), o kterých veřejné povědomí chybí. Když vše dopadne "dobře", vyroste velký červený válec za rok jen o ten letošní plánovaný nový dluh. Tedy pouhých 140 tis. Kč na hlavu obyvatelstva ČR. Pokud se to někomu zdá málo, mohu ho uklidnit, že to není vše, každý z nás má další dluh ještě v rámci veřejného rozpočtu, ve kterém je i hospodaření obcí a krajů.

Doufám, že můj ročník snad ještě červený válec nepřeválcuje, ale nepřeji to ani svým potomkům a ostatním mladším bližním. Již od roku 2008, kdy úroky, které všichni platíme ze státního dluhu, převýšily výdaje státního rozpočtu na obranu, usiluji o rozšiřování množiny informovaných občanů (zatím s mizivým výsledkem :)). Soudný člověk si umí představit, jaké chování by bylo v zájmu jeho domácnosti se stejným poměrem dluhů, výdajů a příjmů, jaký vidíme na obrázku.

Náš stát je naše domácnost v širším smyslu slova. Tak velká, že i potíže se společnou vůlí jsou mnohem větší než doma s rodičem, partnerkou, ratolestí či sourozencem. Hlasitou většinou opovrhovaná čeleď -  politici - jsou ti z nás, kteří jsou k dispozici pro správu věcí společných, pro ten extrémně obtížný úkol nalézání splolečné vůle. Neměli bychom jim zbytečně nadávat a přitom v módním numerologickém oparu ztratit ze zřetele válečky hospodaření státu, které jsou jasně viditelné na mém obrázku.

Domnívám se, že pro naše rozhodování o domácnosti či státu jsou nejdůležitější informace. Ale nezbytným předpokladem úspěchu je naše informační uvědomělost: schopnost informace a jejich jakost rozpoznat. Rád ukážu více, vykopávky na ministerstvu financí a jinde už vedu dlouho.

P.S. Dnešní prohledání webu mi poskytlo jen jeden odkaz* s údajem o schválených výdajích a příjmech státního rozpočtu 2011. Poptávka asi zatím není velká :)

* z komerční domény, ne z ministerstva či parlamentu ...

Autor: Jiří Strachota | čtvrtek 16.12.2010 17:54 | karma článku: 22,35 | přečteno: 2254x