Konec parlamentní demokracie! Zákony teď schvaluje vláda!*

Zákon tvoří 7 nových buřtíků "§38.." zákona o daních z příjmů. Zmocňují finanční úřad vyzvat poplatníka k prokázání skutečností, které vyvrátí úřadovy pochybnosti, a vyměřit mu daň "zvláštním způsobem".

 

 

Poplatník je povinen požadované skutečnosti prokázat a správce (finanční úřad) zváží, jakou daň a jaké penále mu vyměří. Svou výzvu správce může (bez omezení) doplňovat.

Pokud se správci důkazy poplatníka nelíbí a přitom se domnívá, že poplatník může mít majetek větší než 10 MKč (např. rodinný domek či byt), vyzve svou oběť k podání prohlášení o majetku. O tomto povinném prohlášení se dále nic nepraví, myslel jsem, že snad se správci hodí pro další doplnění výzvy k prokázání příjmů. Neuvědomil jsem si, že už máme trestný čin porušení povinnosti učinit pravdivé prohlášení o majetku a nový "zákon pro účinnější boj" k němu v Části druhé zpřísňuje sazbu:

V § 227 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, se slova „až na jeden rok“ nahrazují slovy „na šest měsíců až tři léta, peněžitým trestem“.

Celá léta si myslím a říkám, že přiměřenost majetku zaplaceným daním je ideální posoudit při rozhodnutí soudu v řízení o pozůstalosti poplatníka, které žádného nemine. Správce daně by místo aktivního boje mohl poskytnout soudu informaci pro toto řízení, ve kterém mají dědicové motivaci majetek zůstavitele neskrývat.

Prosím, odpovězte mi 2 otázky: zda tento můj návrh považujete za lepší než vládou schválený "zákon" a zda si povinné prokazování původu majetku přejete.

 

* Při hledání zdrojů jsem si pro jistotu ověřil, že vláda zatím zákony neschvaluje, patrně se jednalo onávrh zákona. Děcka si jen fandí :). Ale už svůj divoký titulek měnit nebudu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Strachota | středa 20.5.2015 7:30 | karma článku: 16,62 | přečteno: 840x