Důchodová "reforma" je bílý šum!

Nazývat důchodovou reformou změnu sazby DPH za určitý druh pečiva (aj.) je neuvěřitelné. Odvoláním se na demografické a hospodářské předpovědi je tato "reforma" přímo groteskní. Zaznamenal jsem jedinou souvislost vládního návrhu “reformy” s "pojistným na sociální zabezpečení", které platí z příjmu aktivní občané na průběžnou výplatu důchodů. Je to tzv. "druhý pilíř" neboli státní záruka našeho povinného "spoření" do soukromých fondů. Proč? Aby fondy ochotněji kupovaly státní dluhopisy, kterými “zaručí“ budoucí důchody? (A tím státu usnadnily další zadlužování?)

Proč mi tato důchodová "reforma" připomněla císařovy nové šaty? Představme si, že se vládě povedla na 100%. Co bych z nových šatů viděl? Vím o dvou změnách:

  • na řádku DPH své účtenky za nákup rohlíků
  • na vyšších výdělcích u dotovaných penzijních fondů

Označil jsem tuto “reformu” za bílý šum, neboli to, co slyšíte v rádiu, když není naladěna žádná stanice, nebo vidíte na obrazovce TV, když odpojíte anténu. Dozvěděli jste se o vládní důchodové “reformě” více?

Stále se domnívám, že důchodová reforma bez uvozovek má změnit k lepšímu podmínky zajištění  lidí, kteří  nechtějí nebo nemohou pracovat v souvislosti s tím, že se dožili stáří:

  • Myslím, že by sazba "pojistného" (čti největší daně z příjmu) měla být podstatně nižší, aby pouze zajistila nezbytnou “záchrannou sít” pro nešťastníky. Všichni občané by si mohli svobodně vybrat, jak se na stáří zajistí nejlépe.  Do “záchranné sítě” by spadli pouze ti, kterým to nevyšlo, a ovšem ti, kteří se zajistit nechtěli.
  • Spravedlivá důchodová reforma by jistě neměla změnit podmínky pro lidi, kteří jsou v důchodu nyní nebo ho mají nablízku a celý dosavadní život platili "pojištění". Přestup do reformovaného systému by byl dobrovolný pro všechny, kteří už do dnešního průběžného důchodového systému zaplatili hodně. Povinný jen pro mladé.

Líbila by se taková reforma vám?

Autor: Jiří Strachota | neděle 13.3.2011 10:30 | karma článku: 16,47 | přečteno: 1026x