Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

PlnouParouBack

8. 8. 2008 16:35
Uz jenom to,

ze jim jedna rana nestacila, svedci o jejich tehdejsi zarputilosti a o tom, ze si obe dve zaslouzili.

0 0
možnosti
VL

VSvihlik

8. 8. 2008 14:59
Agresor není objeť!

Japonsko bylo za druhé světové války nemilosrdný agresor. A takový musí počítat s reakcí. Japonsko nikdo nenutil rozpoutat válku napadením USA. Teď se při vzpomínkových slavnostech v Hirošimě předvádí Japonsko celému světu jako obět!!! Bohužel to odnesli hlavně civilsté - jako v každé válce v historii lidstva.

0 0
možnosti
VL

VSvihlik

8. 8. 2008 14:45
Agresor není objeť!

Japonsko bylo za druhé světové války nemilosrdný agresor. A takový musí počítat s reakcí. Japonsko nikdo nenutil rozpoutat válku napadením USA. Teď se při vzpomínkových slavnostech v Hirošimě předvádí Japonsko celému světu jako obět!!! Bohužel to odnesli hlavně civilsté - jako v každé válce v historii lidstva.

0 0
možnosti
A

Aquinas

8. 8. 2008 14:41
Bomby

Japonci připravovali atomovou pumu? Hirošima s touto přípravou souvisela? Museum v Hirošimě se o tom nezmiňuje? Autor blogu se o tom také nezmiňuje?

Odpověď na všechny otázky je pozitivní.

T.A.

0 0
možnosti

Peyrac

8. 8. 2008 15:21
Re: Bomby

Pokud to není vaše fikce, tak pro mne je informace o japonském jaderném výzkumu před II.světovou válkou překvapením a v Hirošimě se také nic oficiálně neuvádělo. Je známý německý výzkum, který vyprovokoval řadu fyziků, aby požádali Alberta Einsteina o dopis adresovaný prezidentu Rooseveltovi.Jestliže Němci poskytli Japoncům jako spojencům nějaké informace z jaderného výzkumu, tak to jistě bylo přísně tajné8-o Když německý fyzik jel za Nielsem Bohrem do Dánska během války, tak nebyl přirozeně vítán jako před obsazením Dánska.

0 0
možnosti
JH

Schmouddle

8. 8. 2008 13:48
Situace v kontextu

Jakkoliv je atomové bombardování strašná věc, v kontextu tehdejší situace to byla jediná rozumná varianta jak rychle ukončit válku.Po vyloděních na Iwojime a hlavně pak na Okinawě byli američtí vojenští plánovači zděšeni výší ztrát na životech jak pozemní armády, marines tak námořníků na lodích. Myšlenka sebeobětování, zakořeněná v japonských vojácích byla mimo chápání Američanů.

"There was a hypnotic fascination to the sight so alien to our Western philosophy. We watched each plunging kamikaze with the detached horror of one witnessing a terrible spectacle rather than as the intended victim. We forgot self for the moment as we groped hopelessly for the thought of that other man up there.

Vice Admiral C.R. Brown"

Na Okinawě ztratili Američané cca 16000 mužů, cca 40 000 bylo raněno, ztratili 36 lodí a cca 370 bylo poškozeno. Na Japonské straně to bylo 110 000 mrtvých. Odhady ztrát při invazi na Kjusu byly 25000 američanů a 3 000 000 japonců.

0 0
možnosti
JH

Schmouddle

8. 8. 2008 14:03
Re: Situace v kontextu

Takže se není čemu divit, že Američané použili všechno co měli, aby se takovým ztrátám vyhnuli.

Použití "zbraní nevýslovné síly"  bylo dokonce zmíněno v americké výzvě ke kapitulaci.

To, co nakonec přesvědčilo císaře Hirohita k bezprecedentnímu zásahu do rozhodování válečného kabinetu a k přikazu ukončit válku byla kombinace amerických leteckých (hlavně tedy atomových) útoků a nebezpečí ruské invaze (jakkoliv Rudá armáda neměla prostředky na invazní operaci ve vekém stylu na japonské ostrovy) a případná ruská snaha o komunizaci země.

Na američany tak bylo nahlíženo jako na menší zlo.

Kapitulace Kuantgtungské armády byla celkem očekávaná, neboť armáda byla stavěna na strážní službu v okupovaných územích a byla oslabena odvelením mnoha útvarů na pacifické bojiště.

0 0
možnosti
TP

Igor1

8. 8. 2008 13:47
ještě trochu oprav

o těch kilech a tunách už psali jiní, ale naznačovat, že se amíci chystali na další bombardování je hodně troufalé, protože neměli čím bombardovat. Mohli vyrobit max "špinavou" bombu - tedy klasická nálož a radioaktivní materiál. Myslím, že jedna z nejlepších faktografií na toto téma je Robert Jung - Jasnější než tisíc sluncí.

Jo a k oblíbeému omylu, že bomby způsobily kapitulaci Japonska - přinejmenším stejnou váhu mělo to, že Rusové zlikvidovali quantungskou armádu (800 tis mužů) a to za 3 týdny, tedy za stejnou dobu jako se Američani trápili na Iwodžimě s 24 000 Japonci - to jen pro úplnost, protože to se dneska moc neříká, stejně jako  když v minulosti slavili v Plzni osvobození Rudou armádou ;-)

0 0
možnosti
V

Viktor_M

8. 8. 2008 14:38
Re: ještě trochu oprav

Úspěchy Rusů na pevnině neměly s problémem dobývání japonských ostrovů celkem nic společného. Rusové totiž neměli naprosto žádné technické vybavení umožňující byť jen vzdáleně uvažovat o invazi na ostrovy.

A v dané situaci nešlo o to způsobit japonské armádě ztráty, bylo důležité především způsobit šok, který by zlomil odhodlání k obraně ostrovů.

0 0
možnosti

Peyrac

8. 8. 2008 13:13
díky za upozornění

Psal jsem článek v noci utahaný po fyzické práci ve vedru a chyba se vloudila.Z jednotky kilotuna jsem odstranil předponu kilo vynásobením tisícem,ale změni jsem, nevím proč, tuny na kilogramy. Je vidět, že jste kvaitní bomber! Nehrajete také kopanou?Bývala to v Itálii přezdívka našeho Toáše Skuhravého.Dík.

Opravil jsem to.:-)

0 0
možnosti
PF

Bomber111

8. 8. 2008 12:20
15000 kg TNT?????

doporučuji autorovi článku, aby si trošku zopakoval jednotky : 15000kg TNT(jakožto 15tun) by udělalo v zemi jenom takový malý pšouk 8-o !! Little boy odpovídal síle 15000 tun TNT !!! a větší Fat man měla sílu 21000 tun TNT !!! Jinak použití těchto prostředků proti Japonsku bylo podle mě úplně strategicky v pořádku! R^ 

0 0
možnosti
RB

erben3

8. 8. 2008 12:00
.

Doporučuji přečíst také knihu Vynálezci Damoklova meče od autorů Borotského a Kuneše. Jinak karma. R^

0 0
možnosti

Peyrac

8. 8. 2008 13:20
Re: .

Díky za upozornění na knížku.Mám ji doma v knihovně.Je to drsné čtení. Ale mám raději literaturu faktu než výmysly u stolu.Fyzik  Richard Fehoynman pracoval přímo společně s Oppenheimerem a Fermim.Historka z jehero knížky. Odhalil matematickou cestou tajné heslo trezoru v Los Alamos a nechal kontrarozvědce uvnitř vzkaz "Hádej kdo tu byl?" Viz kniha "To nemyslíte vážně, pane profesore.";-)

0 0
možnosti
M

Mira.cle

8. 8. 2008 11:58
Urcite

Jiste, mate pravdu. USA zacaly. To dnes uz vi prece kazdy, kdo je aspon trochu vzdelany...

0 0
možnosti