Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se najíst u nepřátel? - Tankový prapor

" Vstávejte vy svině ! " řval na nás ráno politický pracovník našeho tankového praporu. Zlobil se snad oprávněně, ale nikomu z nás se nechtělo na základní vojenské službě vstávat, natož jít na rozcvičku. Kdysi nás na vysoké škole učili, že hned po ránu cvičit není fyziologické- tj.nezdravé. Je třeba nejprve si ujasnit, v jakém se nacházíme století. Také je důležité si uvědomit - kde jsme a proč jsme tam - kde jsme. Když zjistíte, že jste v kasárnách tankového praporu proti své vůli a křičí na vás rychlokvašený politruk, tak máte chuť ten těžký sen zaspat. Někteří z nás kašlali na jeho příkazy a spali dál. Nepříčetný politruk zavolal na pomoc velitele pluku. Ten nás přišel vzbudit osobně. Na palandě ležel doktor přírodních věd - paleontolog, který rozespale zíral zblízka do vztekem vyvalených očí velitele. Nemohl přeslechnout jeho řev, aby vstal a šel na sobotní rozcvičku. V tom okamžiku z něho vypadlo jen udivené : " Dobré ráno ".

Zastaralý T-55 je minulostí, ale v mnohých zemích jezdíflickr.com

 

Jak jsme se najedli u "nepřátel"

Nebo na divizním cvičení - měli jsme už druhý den všichni hlad, jako vlci. Týlové zabezpečení vázlo a našemu tankovému praporu nepřivezli jídlo pro mužstvo. Možná to byl výcvikový záměr, či spíše neschopnost. Ptal jsem se, jako velitel čety u nadřízených důstojníků. Uklidňovali nás, že kuchyně brzy přijede. Jejich obytný nákladní vůz měl všechno pohodlí a my jsme v letní noci museli spát na tancích. Nikdo nevěděl, jestli v noci nebude poplach a výjezd ze zamaskovaných pozic. Proto jsme nesměli spát v měkké trávě, aby nám někdo nepřejel pásem tanku přes břicho. To už by nikdo z nás hlad neměl a břicho by nekručelo hlady. Všiml jsem si, že důstojníkům minulý den přivezli gazíkem jídlo ve várnicích a tento den taky. My jsme zatím šilhali hlady a měli pořádný vztek. Důstojníci najedení a spokojení dokonce vyhazovali přebytečné knedlíky s omáčkou do trávy. Poprvé v životě jsem přemýšlel, že bych dojedl jídlo vyhozené někým jiným. Ale řekl jsem si, že si zachovám důstojnost a seženu jídlo jinde. Voják se stará a voják má.

Průzkum okolí a úspěch

A tak jsem se večer vydal do okolních lesů na průzkum, protože jsem si řekl, že třeba jinde budou mít lepší zásobování. Vzal jsem si dva ešusy s sebou a osádce svého tanku jsem řekl, že zkusím najít nějaké houby nebo borůvky. Poplach podle našeho průzkumu nehrozil, a tak jsem vyrazil. Kdo se bojí - nesmí do lesa. Nebál jsem se a dával jsem pozor, abych nenarazil na průzkumníky pluků, se kterými jsme se měli na divizním cvičení utkat. Po půlhodince chůze jsem zahlédl u lesa světla a stany neznámých jednotek. Naštěstí jsem správně předpokládal, že budou mít stejné uniformy jako my. Podle bílých pruhů na vozidlech jsem poznal, že jsem se dostal do pozic "nepřátel". Přišel jsem právě včas. Přede mnou stála u polní kuchyně řada vojáků a čekala na vydání jídla. Nenápadně jsem se vmísil mezi ně a nastavil ešus. Vojáci z několika různých praporů se neznali. Dostal jsem jídlo i s kompotem. Rychle jsem se hltavě najedl a šel si pro přídavek. Kuchaři u výdeje se totiž vyměnili, a tak jsem nafasoval druhé jídlo a nastavil drze i druhý ešus se slovy " To je pro poručíka". Kuchař se podíval na mé výložky četaře a s úšklebkem mi vrchovatě naložil druhý ešus. "Ty mu děláš slouhu?". Nedbal jsem na poznámky a spokojeně jsem se nenápadně vytratil do lesa. Spěchal jsem ke své osádce. Ve tmě jsem se blížil k našemu tanku a volal jsem na osádku sedící venku :" Nesu vám jídlo." Odpověděli :"To si děláš srandu, ne ? Holubinky jíst nebudeme". Když dostali ešusy, tak se udiveně ptali:"Kdes to vzal?" S úsměvem jsem odpověděl :"U nepřátel". "To seš borec" pochválili mne. Jak se na vojně říká : "Voják se stará - voják má." Film "Tankový prapor" byl jen malou ukázkou toho, co se v armádě dělo. I tak na armádu vzpomínáme rádi.

Autor: Miroslav Štorch | středa 19.8.2009 21:08 | karma článku: 21,26 | přečteno: 6307x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Zloděj bude sestavovat vládu ? Kleptokracie pokračuje ?

Ve Velké Británii odsoudili soudci za zneužívání poslaneckých náhrad několik poslanců parlamentu.Včetně člena konzervativní strany ze Sněmovny lordů Johna Taylora. Navíc nepoctivě nabyté finanční prostředky museli vrátit do státního rozpočtu. V České republice by bylo poslanců odsouzených za zneužívání náhrad mnohem více. Ale u nás si zákonodárci darovali takové zákony, podle kterých mohou beztrestně čerpat paušálně peníze např. na dopravu nebo bydlení. Nemusí dokládat, zda cestovali na jednání parlamentu nebo ne. Nikdo jim plat nesníží, když na jednání parlamentu nejsou přítomni bez omluvy. Nikdo ze soudců je neodsoudí. Jen morální odsouzení se jim dostává od občanů, jak se projevilo při předčasných volbách. Politologové už mluví o vyčerpané demokracii v České republice. Neúspěch ČSSD ve volbách lze také vysvětlit nedůvěryhodnými osobami v jejím vrcholném vedení. Majitel firmy Student Agency odmítl vozit české poslance zdarma jako to bylo zvykem u státních drah ČSD a aerolinií ČSA. Jeho firma není státní, tak proč by měla doplácet na poslance, kteří navíc dostávají mnohatisícové částky na dopravu, kterou stejně neplatí. Navíc používají někteří zdarma služební auta. Služební vozy poskytují často svým rodinným příslušníkům, jako např. bývalá předsedkyně poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Jako učitel jsem zažil, že dítě na školu v přírodě přivezl služební vůz ministra zemědělství, ale bez ministra. Pak nemají občanům chybět peníze na důchody, školství, zdravotnictví... Někteří poslanci vedle svého vysokého platu také pobírají tučné statisícové odměny navíc, když jsou jmenováni např. do dozorčích rad zdravotních pojišťoven. Těm pak chybí miliony korun na finanční úhrady výkonů lékařů - např. stomatologům na běžné amalgamové plomby občanů.

12.11.2013 v 14:55 | Karma: 47,85 | Přečteno: 16022x | Diskuse| Politika

Miroslav Štorch

Premiérku zatím mít nebudeme ?

Tak mne pobavily předvolební billboardy, podle kterých má být bývalá předsedkyně poslanecké sněmovny jako premiérka protiváhou prezidenta. To mne opravdu rozesmálo. Kdo ten slogan v agentuře public relations vymyslel ? Kdo schválil vytištění velkých plakátů v její rodné politické straně ? Asi někdo nevzal v úvahu aktuální stav předvolebních průzkumů. Nebo to je plakátové zhmotnění zbožného přání, které se neuskutečnilo po rezignaci bývalého premiéra ? Těžko odpovědět. A tak milióny korun českých tečou z mnoha politických stran do tiskáren a médií, aby ovlivnily naše rozhodování před volbami. Strany kalkulují, že voliči jim za každý hlas přispějí částkou, kterou si poslanci schválili jako podporu ze státní kasy. Proto snadno rozdávají koblihy, předvolební guláše a hektolitry piva z našich peněz, když očekávají, že brzy je dostanou zpět. Politici rozdávají i růže. Ale tisknout plakáty, kdo bude premiérkou je asi psychologicky velmi nedomyšlený záměr. Nebo je to úmyslně negativní reklama za drahé peníze ?

16.10.2013 v 20:54 | Karma: 31,03 | Přečteno: 1218x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Kdy půjde Roger Federer do důchodu ?

Vždy jsem obdivoval promyšlenou celodvorcovou hru Rogera Federera a jeho fair play na kurtu. Zejména jeho sebeovládání ve vypjatých situacích, kdy ostatní hráči lámou rakety, nadávají rozhodčím nebo i divákům. V dospělosti se choval na kurtu vždy jako gentleman I když kdysi v mládí se údajně hodně hádal a někdy i vzteky brečel. Rodiče a trenéři však z něj vychovali, podle současných statistik, zatím nejlepšího hráče tenisu všech dob. Narozen 8.8.1981 v Basileji. Již před sezónou 2013 Roger oznámil, že se již hodlá šetřit a bude hrát spíše o individuální úspěchy a turnajové vavříny, než o žebříček ATP. Přitom v minulém roce získal ve Wimbledonu již 17-tý titul na grand-slamových turnajích a krátce se vrátil na 1.místo žebříčku ATP. Uvidíme jak dlouho ještě bude mít Roger Federer motivaci hrát. V letošním roce se však už nedostal ani do jediného finále Grand Slamu.

13.10.2013 v 21:11 | Karma: 15,38 | Přečteno: 836x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Fauna ve fotografiích - fotomatiné

Zvířátka ve fotomatiné jsou velmi široké, ale vděčné téma. Od těch zdomácnělých až po ta volně žijící kolem nás. Od mnoha stovek ras psů, přes spoustu druhů ptáků, několika druhů koní, u nás pár hadů až po několik málo ras lidí. Přidávám pár snímků z blízkého okolí na impuls z Austrálie :-) Lidé se občas chovají jako zvířata. A to nejen ke zvířatům. Bohužel. Fotografoval jsem holuby v parku a mezi nimi byl jeden bílý jako "vrána". Okolo šla školka a děti si hned všimly toho bílého. Prohodil jsem : " Ti holoubkové pomáhali Popelce." Dětsky důvěřivý hlásek hned oznamoval : " Paní učitelko ty holoubkové pomáhali Popelce. " Nádherně naivní svět.

13.10.2013 v 8:42 | Karma: 22,02 | Přečteno: 611x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Madisonský most na Žitném ostrově - fotoblog

Celosvětově známý film "Madisonské mosty" s Clint Eastwoodem a Meryl Streep v hlavních rolích byl natočen v roce 1995 podle stejnojmenné knihy Roberta Jamese Wallera vydané v roce 1992. Kdesi v madisonském okresu jižní Iowy existuje 7 mostů zakrytých střechami. Fotograf Robert Kincaid, který dodával snímky z různých zemí pro časopis National Geographic je představován hercem Clintem Eastwoodem. Ten byl i režisérem filmu. Jezdil za záběry ve starém pickupu značky Chevrolet. My jsme vyrazili autem na dovolenou směr Žitný ostrov na jižním Slovensku, kde protékají řeky Váh a Dunaj. Na místě jsme zjistili, že zde existuje jako památka zastřešený most u města Kolárovo na Malém Dunaji. Okamžitě jsem si vzpomněl na knížku i film - " Madisonské mosty. " Pochopitelně v titulku blogu je to jen přirovnání. Třeba se vám některé záběry budou líbit, a také někdy rádi navštívíte zajímavé místo. ( Když kliknete na některé snímky - tak se zvětší. )

14.9.2013 v 20:33 | Karma: 21,97 | Přečteno: 1091x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!