Izraelské brambory, španělská cibule a čínský česnek

Před dvaceti lety byly sice jiné platy než dnes, ale za kilogram brambor nám nabízeli v jižních Čechách ve výkupu lihovaru jen 1,20 Kčs. Museli jsme tehdy odvážet brambory nákladními auty do severních Čech, kde nám byly vděčné školní jídelny za cenu 3,80 Kčs/kg, protože prodejní cena v kraji byla kolem 4 korun. Tehdy ještě korun československých. Zisk z prodeje brambor jen obtížně pokrýval náklady na jejich produkci nejen v Čechách, ale i na Moravě. Proto řada zemědělců raději místo sázení brambor seje obilí a řepku, kde je zisk nyní vyšší.Korupce ale kvete nejen na úřadech, ale i ve výkupnách obilí. Někdo dostane smlouvu na výkup potravinářské pšenice a někdo ne. Někomu po rozboru obilí v laboratoři zařadí pšenici do málo placené krmné pšenice a nemáte odvolání, i když objektivně patří do více placené potravinářské pšenice. Tak se nedivme, že v obchodech se často prodávají izraelské brambory nebo španělská cibule. Občas čteme, že společně s vládní delegací do Číny odjela i skupina podnikatelů vyjednávat obchodní výměny. Za naše kvalitní průmyslové výrobky se pak dováží  nekvalitní čínský česnek, který chutově nevyhovuje většině českých zákazníků.

Česnek kuchyňský - Allium sativumWikipedie

Český česnek ve Švédsku

Máme známého, od kterého každý rok kupujeme kvalitní český česnek. Pole má u Litoměřic, kde leží "Zahrada Čech" a  úrodný zlatý pruh země České. Ale protože lidé raději kupují levnější čínský česnek v prodejních řetězcích, tak prodává většinu své produkce do zahraničí. Pravidelně vozí jeho produkci kamiony do Švédska.

Je škoda, že nakupujeme mnoho zemědělských produktů v zahraničí, když dříve bylo Československo soběstačné v produkci obilí, brambor, cukru, vepřového i hovězího masa. Pokud vím, tak v Evropské unii jsou stanovené produkční limity pro jednotlivé země. Například na produkci cukru v ČR byla v roce 2003/2004 stanovena maximální hranice  výroby 455 000 tun.Po odečtení rezervy 40 000 tun byla zbývající produkce rozdělena podle  výrobní kapacity mezi 8 cukrovarnických společností.

Výkupní ceny mléka jsou natolik nízké, že řada výrobců  v ČR mléko vyváží do Německa. Na protest vylévali zemědělci mléko v Čechách i na Moravě na pole. Mnozí zemědělci u nás  opouštějí produkci vepřového masa, protože výkupní ceny nepokryjí ani výrobní náklady. Je to smutná bilance českého zemědělství v rámci EU.

Takhle jsme si naše členství v Evropské unii asi nepředstavovali.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Štorch | sobota 21.5.2011 23:13 | karma článku: 33,93 | přečteno: 4214x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10