Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Elektřina a vajíčka se mají v Česku zlevňovat ?

Mám velkou chuť házet shnilá vajíčka na některé politiky, ale shnilá zelenina ze supermarketů by asi byla levnějším střelivem. Při předvolebních akcích ČSSD se vajíčka někomu již osvědčila.  Pročítal jsem si doma detailní rozpis vyúčtování k faktuře za sdružené služby dodávky elekřiny zaslanou firmou ČEZ. Nestačil jsem se divit a považoval jsem to za předaprílový žertík. Přes dostatečně vysoké zálohy máme doplatit přes 1500 Kč. Stát vlastnil ve firmě ČEZ údajně 69,78 % akcií v roce 2010, ale  stejně občanům vedle DPH  firma ČEZ účtuje DAŇ Z ELEKTŘINY. Sice jde za čtvrtletí "pouze" o desítky korun, ale vynásobeno počtem domácností v ČR jde ročně o stamiliony kč až s přesahem do řádu miliard. Ani nevím, od jaké doby takovou daň platíme. Ceny platby za silovou elektřinu se u nás zvýšila k 1.9.2011 o 10 Kč a jedná se celoročně v celé republice opět o stovky miliónů, které platíme jako občané (malí akcionáři ČEZu) navíc. Někdy politici argumentují tím, že si tak jako občané připlácíme do fondů na důchody. Jen nerozumím tomu, jak mohl bývalý generální ředitel ČEZu věnovat 100 miliónů korun pouze jedné soukromé škole Václava Klause juniora. Asi proto, že byl předsedou správní rady v této škole a měl k ní blízký vztah. Peníze z podniku s většinovou účastí státu do soukromé firmy ? To poněkud zavání. Jak zpíval Karel Kryl - páchne to shnilotinou.

Zdroje obnovitelné energie jsou předražené a výkup elektřiny takéwww.solarobchod.cz

Regulované platby za dopravu elektřiny

Detailní rozpis vyúčtování uvádí vedle stálého měsíčního platu za příkon (jistič), logicky pak také hlavně spotřebu eletřiny domácnosti v megawatthodinách. Ale ouha. Je tu položka CENA ZA SYSTÉMOVÉ SLUŽBY - která je násobkem spotřebované energie. Řádově v desetikorunách, ale celorepublikově ve stamiliónech korun ročně. Dejme tomu, že jde o finanční zdroje na údržbu stávajících rozvodů a stavbu nových rozvodných sítí. ( kreslený vtip na www.rencin.cz )

CENA NA PODPORU VÝKUPU EL. Z OZE . Co to je - za zkratku ?

V rozpisu vyúčtování není uvedeno přesně znění zkratky, ale jde zřejmě o výkup elektrické energie z obnovitelných zdrojů energie. Od solárních polí až po větrné elektrárny.  Jde opět o násobek spotřeby elektrické energie v každé domácnosti. U nás doma to s minimálním spotřebovaným výkonem dělá více než stokorunu každý měsíc. Ročně přes 1200 korun v jedné domácnosti a v celé republice minimálně přes 4 miliardy. To nemluvíme o miliardách od průmyslových podniků a dalších právnických osob.

Poslanci odsouhlasili výkup elektřiny z obnovitelných zdrojů za nehorázné ceny a mnozí z nich mají finanční podíl na solárních elektrárnách v České republice. To je zjevný střet zájmů. Navíc došlo k prokázaným korupčním deliktům při schvalování některých projektů fotovoltaických elektráren, které musely být uvedeny do provozu ke konkrétnímu datu. (citát Wikipedie . Elektrárny postavené do konce roku 2010 však mají zaručeny extrémně zvýhodněné výkupní ceny elektřiny na dobu 20 let. ) Vláda sice novelou zákona ze září 2010 snížila zisky "podnikatelů" čerpající nepřiměřené dotace, ale jen částečně se tak snížily ztráty občanů.

Blahobyt z kapes nás všech

Na pobřeží  Jaderského moře v Chorvatsku má český podnikatel zakoupeno několik honosných vil na vlastním pozemku. Na tom by nebylo nic zvláštního. Ale často tam hostí na rekreaci poslance parlamentu ČR včetně pracovníků různých ministerstev. Asi jim má být zač vděčný. Pod vlivem místního dobrého vína a rakije se chlubil domorodcům, že každý měsíc mu přibývá na kontě dost miliónů ze solární elektrárny, kterou vlastní. Přičemž předmětem jeho hlavního podnikání je úplně jiný obor. A tak si říkám, že mu každý měsíc nedobrovolně přispívají důchodci i další málo příjmové skupiny na blahobyt. Lidé s většími příjmy stokorunové položky navíc ani nepocítí. Ale podle posledních zpráv mají příští rok důchodci dostávat od státu o 200 Kč měsíčně méně.

Aprílový výkřik na závěr

To byl jen apríl, že mám chuť házet vajíčka na některé politiky. Daleko účinnější je možnost pomocí preferenčních hlasů na volebních lístcích - vyházet z parlamentu a senátu nežádoucí politiky. Někteří tam sedí už přes dvacet let. V minulých volbách se to částečně podařilo. Před Velikonocemi ceny tradičních vajíček na kraslice asi nebudou nižší a náklady na dodávky eletrické energie se nesníží, i když se časem dostaví další plánované energetické bloky v Temelíně. Když se začínala stavět jaderná elektrárna v Temelíně, tak byla lidem slibována levnější elektrická energie, když bude uvedena do provozu. To byl také velký aprííííl.

Autor: Miroslav Štorch | neděle 1.4.2012 19:52 | karma článku: 25,85 | přečteno: 2218x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Pokroková a proti válce. V Rusku končí poslední škola vyučující „podle Západu“

4. května 2024  8:39

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedna z mála v Rusku ústy svých...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!