Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chvála rukám, které léčí jiné ruce

Blog není povídka ani vědecká studie. A tak píšu jen krátké zamyšlení, poděkování a důležitou informaci . Stačí vážnější úraz ruky nebo její onemocnění a vaše prsty rázem nemohou hbitě běhat na klávesnici počítačů a často ani vykonávat důležitější práce. Když dojde k těžkému úrazu ruky, tak lékaři doporučují rychlé ošetření na specializovaném pracovišti Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. Pracují zde nejen v ordinačních hodinách, ale jsou v pohotovosti nepřetržitě. Vážné úrazy ruky přivážené často i vrtulníkem operují ihned. Mohou tak zachránit části ruky, které by jinak zůstaly amputovány. Například odříznuté prsty se často podaří při operacích přišít a zachránit. Letos v červenci jsem potkal v tomto ústavu muže ze Slovenska, kterému lékaři před rokem v jiném městě zachránili rozdrcenou ruku, ale zde mu provedli další operace pro zlepšení funkce. Má sice ruku o 7 centimetrů kratší, ale hýbe prsty a má v nich částečně cit. Kdysi Miroslav Horníček napsal knížku "Chvála pohybu". Chci také poděkovat lékařkám a lékařům, fyzioterapeutkám, zdravotním sestrám i všem dalším pracovníkům z ústavu, kde jsem se cítil dobře. Když člověk konečně může po operaci lépe pohybovat prsty, tak chce vzdávat chválu za možnost pohybu.

Ruka každého z nás - modelwww.helago.cz

Balet rukou při práci.

Vždy jsem obdivoval jemná gesta rukou dirigentů symfonického orcestru.

Lidé také obdivují ruce baletních mistrů při představení - třeba u Labutího jezera.

Někdy vidíme zručného řemeslníka a obdivujeme ho jak rychle a obratně pracuje. Šikovnost rukou chirurgů při operacích mohou obdivovat hlavně přítomní, ale operovaný člověk je buď v narkóze - nebo má při lokálním umrtvení zakrytý výhled.

Mnoho úrazů rukou vzniká při autonehodách a z nepozornosti při práci i v domácnosti. Kdysi jsem si přeřízl motorovou pilou při kácení kmene ve výšce loketní nerv a část svalů nad loktem. Ve Vysokém nad Jizerou jsem potkal další pacienty, kteří si třeba pořezali šlachy na ruce při práci s nožem v kuchyni. Jiný si uříznul prst plotořezem, když chtěl druhou rukou uklidit větve z místa, kde řezal. Poslali ho do Ústavu chirurgie ruky a prst mu úspěšně přišili a funguje mu. Nejvíce úrazů bývá na konci práce, kdy jsou lidé unavení a už se nesoustředí. Třeba u truhlářských prací na hoblovkách a cirkulárkách. Je málo truhlářů, kteří mají všechny články prstů.

Šikovné ruce a chytré hlavy

Pochopitelně pro úspěšné operace potřebují lékaři nejen obratné ruce, ale především hluboké znalosti anatomie, chirurgie, biomechaniky rukou a mnoha dalších oborů. Každý lékař nestuduje jen na vysoké škole, ale po jejím ukončení musí splnit atestační požadavky a studuje pak celý život. (Ne každý pacient si to uvědomuje.) Naštěstí v dnešní době mají lékaři možnosti navštěvovat vyhlášená domácí i zahraniční pracoviště a naučit se nové postupy při léčení nemocí a poranění rukou.

Když si přečtete, že třeba v zahraničí transplantovali obě ruce farmáři z Německa , tak je to mimořádná operace. Ale naši lékaři umí také zachránit mnoho poraněných rukou i bez transplantací. Co všechno operují se můžete dočíst na webových stránkách Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. Velmi důležitou částí léčení je i rehabilitace rukou po operacích, při které pacientům radí velký tým zkušených rehabilitačních sester a fyzioterapeutek. Pacienti, kteří pravidelně cvičí operované ruce se rychleji uzdravují, i když cvičení není vždy příjemné a bezbolestné.

Jestliže máte problémy po zranění nebo i onemocnění rukou, tak se s důvěrou obraťte do Vysokého nad Jizerou. Pomohou vám odborníci, kteří opravdu umějí.

Autor: Miroslav Štorch | čtvrtek 23.7.2009 19:25 | karma článku: 17,22 | přečteno: 2859x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

VIDEO: Alkohol a grogy za volant nepatří. Policie zapojila do kampaně děti

1. června 2024  12:22

„V autě se vždycky pšipoutej“ nebo „Zpomal, kámo.“ To radí ti nejmenší řidičům na videu, které v...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  12:06

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Počet povolených oddlužení v minulých letech klesl, bylo jich skoro 18 tisíc

1. června 2024  12:06

V Česku v posledních letech ubývá návrhů na oddlužení a povolených oddlužovacích procesů. Vyplývá...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...