'Počemu ňet sejčas, gaspadin Viewegh?'

Před časem nám někteří umělci zorganizovali protest proti Václavu Klausovi. Vadila jim jeho údajná proruská orientace. Vadilo jim, že nepodepsáním Lisabonské smlouvy pan prezident údajně poškozuje české národní zájmy ve prospěch Ruska. Svatá prostoto!

A tak si umělci narazili na své intelektuální hlavinky slušivé kožené beraničky v rossijskom stylu a pryžovou masku Václava Klause a pod praporem pravdy a lásky, která tu už jednou musí zvítězit nad lží a nenávistí, vyrazili se lživými a nenávistnými transparenty na Hradčanské náměstí, kde pak za bohaté asistence médií chvíli cosi pokřikovali do ampliónů. Pokud umělcům skutečně jde o naše zájmy (o čemž silně pochybuji) a snaží se poukázat na ‚ruskou hrozbu‘, pak by své protesty namísto muže s knírkem, měli raději směřovat na chlapíka s bradavicí.  Minulý rok se socialisté, v čele s Paroubkem, postavili do čela ‚protiraketovozákladnového‘ odporu v České republice. Přeživený Paroubek pak fotografům pózoval s podvyživenými hladovkáři, aby dokázal, že svůj odpor proti americké raketové základně myslí upřímně. Nato současný pražský leader, pan Hulínský, pozval do Lidového domu ruského generála, na osvětovou přednášku - zřejmě o škodlivosti vražedných imperialistických zařízení na území mírumilovného ex-komunistického bloku. Minulý týden si Paroubek přímo do Ruska vyrazil. (V červenci ho čeká ještě cesta do Íránu za ‚Ahmadínneřádem‘ a v sprnu pak cesta do Severní Koreje, za na smrt zdravým Kimem. V Sýrii byl Paroubek už loni…) Po Paroubkově poslední moskevské eskapádě a po jeho tragických rozhovorech pro ruská média, stále marně čekám, že se opět odněkud vynoří gaspadin Viewegh. Že si opět nasadí slušivou beranici, pryžovou masku Klause vymění za gumový ksichtík Paroubka, z jedné strany chytne za rámě věrnou gaspažu Holubovou, z druhé strany gaspadina Marhoula a vyrazí si společně zase pěkně protirusky zademonstrovat, tentokrát ovšem před Lidový dům…

Ale ať poslouchám jak poslouchám, tentokrát je mezi protiruskými umělci a intelektuály ticho, jak v Leninově mauzoleu. Ať koukám jak koukám, tentokrát gaspadin Viewegh, ani jeho ňerazlučnyje druzja nikde vidět nejsou… Počemu, gaspadin Viewegh? Počemu ňet sejčas???

 

Autor: Karolina Stonjeková | pondělí 29.6.2009 16:01 | karma článku: 37,22 | přečteno: 2811x